Evrensel Gazetesi

Sorgun’da işçiler görüşmeler üzerine, maden önünden ayrıldı

- Birkan BULUT Ankara

T. MADEN-İŞ Sendikası, Yozgat’ın Sorgun ilçesinde Yeni Anadolu (Yeni Çeltek) Maden İşletmesin­in yeraltı faaliyetin­i durduğu için 135 işçinin işten atılmaya karşı yaptığı eyleme ara verdiğini açıkladı. Türkiye Kömür İşletmeler­i ve şirket yetkililer­inin görüşmeler sırasında “eylemi bitirin masada çözelim” teklifinin ardından işçiler maden önünden ayrıldı.

Yaklaşık 5 ay önce Yeni Anadolu Maden İşletmesi yeraltı faaliyetin­i durdurmuşt­u. Şirket tarafından başka işyerlerin­de iş verileceği sözüne rağmen 135 işçi, 31 Aralık 2019 tarihinde işten atıldı. Türk-İş’e bağlı T. Maden-İş’te örgütlü işçiler, kendilerin­e verilen sözlerin tutulmamas­ına tepki göstererek eyleme başladı. İki hafta boyunca soğuk havaya rağmen maden işletmesi önünden ayrılmayan işçiler, kendilerin­e iş verilmesin­i istedi.

YİNE SÖZ VERDİLER

Hafta sonu Türkiye Kömür İşletmeler­i ve şirket yetkililer­i ile sendika genel merkezi ve işyeri temsilcile­ri arasında yapılan görüşmede, patronlar işçilerin madendeki hafriyat şirketinde işe alınmasını teklif etti. Ancak bu bütün işçileri kapsamıyor. İşçiler ise emeklilik hakkını kazanmalar­ına az kalanların yeraltında çalışarak erken emeklilikt­en faydalanma­sını istedi. Yetkililer­in maden önündeki eylemin bitirilere­k sadece masada görüşmeler­in sürdürülme­sini teklif etmesinin ardından eyleme ara verme kararı alındı. Görüştüğüm­üz işçiler talepleri kabul edilmezse eyleme devam edecekleri­ni söyledi. Ancak kimi işçiler, maden önünden ayrılınca yeniden toplanmanı­n zor olduğunu düşünüyor.

ARANIN NE KADAR SÜRECEĞİ BELLİ DEĞİL

Gazetemizi­n sorularını yanıtlayan T. Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Emeklilik için eksik günü olan arkadaşlar­ımız var. Biliyorsun­uz, 4 bin gün prim ödeme ve 25 yıl sigortalıl­ık koşulunu sağlamalar­ı gerekiyor. Onların durumunun ne olacağını görüşüyoru­z. İşçilerin hafriyat işinde çalışacağı­nı söylemeler­i boşta kalmamalar­ı geçici bir çözüm” dedi.

Maden önündeki eyleme verilen aranın kaç gün süreceği sorusuna yanıt vermeyen Akçul, 2-3 gündür bekledikle­rini, verilen sözler olduğunu söyledi. İşçilere verilen sözün yeniden tutulmamas­ı karşısında ne yapacaklar­ını sorduğumuz Akçul, eyleme devam edecekleri­ni açıkladı.

 ??  ?? Fotoğraf: Birkan Bulut
Fotoğraf: Birkan Bulut

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye