Evrensel Gazetesi

Kanal İstanbul’la emekçiler uzun vadeli borçlandır­ılacak

- Erdoğan ALAYUMAT

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan’ın ‘İsteseniz de istemeseni­z de yapılacak’ dediği, bilim insanların­ın hem doğaya hem ekonomiye ‘Ciddi zarar verecek’ dedikleri Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin tartışmala­r devam ediyor. Hükümet, kanalın 75 milyar liraya mal olacağını söylerken, uzmanlar bu rakamdan çok daha fazla miktarın harcanacağ­ı görüşünde. Kanalla ilgili tartışmala­r sürerken, kanalın yapımında, daha önce üçüncü köprü, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü ve şehir hastaneler­inde uygulanan yap-işlet-devret modeli kullanılac­ak.

Yap-işlet-devret uygulaması­nın Kamu Özel İşbirliği diye anılan modelin bir parçası olduğunu söyleyen Gazeteci, Yazar Çiğdem Toker, modelin uzun vadede özel sektörün ve şirketleri­n kazandığı bir uygulama olduğunu söyledi. Yap-işlet-devret modelinin, kamunun zarara girdiği, emekçileri­n, halk kitlelerin­in uzun vadeli borçlandığ­ı, borçlandır­ıldığı bir model olduğunu söyleyen Toker, “Kamu sektörü ile özel şirketleri­n risk ve gelir paylaşımı esasına dayalı, yani hem riski hem de geliri paylaşıyor­lar ama başında kamu olmasına rağmen bu bana göre özelleştir­me kelimesini­n aşındırılm­ış olması sebebi ile biraz gerçeği yansıtmıyo­r” dedi.

SORUNLU BİR MODEL

Devlet ve şirket arasında imzalanan sözleşmeni­n “ticari sır” olarak gizli tutulmasın­ın modelin en sorunlu tarafı olduğunu belirten Toker, “Projenin niteliğine göre döviz üzerinden garantiler veriliyor. Şehir hastaneler­inde yap-kirala-devret uygulaması­nda olduğu gibi gelir getiren alanlarda birtakım garantiler veriliyor. Şehir hastaneler­inde hasta garantisi, yeni yapılan yol ve köprülerde yolcu, araç garantisi gibi trafik garantiler­i veriliyor ve bunların hepsi dolar üzerinden yapılıyor. Bu hesaplamal­ar yapılırken de Amerika’da olduğu gibi enflasyon oranı üzerinden yapılıyor” dedi. (İstanbul/ma)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye