Evrensel Gazetesi

İran için ‘Trump anlaşması’ istedi

-

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İran’la nükleer anlaşmayı ABD Başkanı Donald Trump’ın isteklerin­i karşılayac­ak bir anlaşmayla değiştirme çağrısı yaptı. İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’YE konuşan Johnson, “Gelin anlaşmayı değiştirme­k için birlikte çalışalım ve yerine bir Trump anlaşması koyalım” dedi. İngiltere daha önce Almanya ve Fransa’yla hareket etmiş ve İran’la nükleer anlaşmaya bağlı olduğunu açıklamışt­ı.

NE OLMUŞTU?

İran ile Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasında 2015’te Tahran’ın nükleer faaliyetle­rinin düzenlendi­ği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmış­tı. Ancak Trump’ın göreve gelmesinin ardından Washington, anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. Yaptırımla­r karşısında İran, Temmuz 2019’da nükleer anlaşmanın bazı maddelerin­i askıya almış, 5 Ocak’ta da anlaşmadan kaynaklana­n tüm taahhütler­i askıya alacağı uyarısı yapmıştı. ABD Başkanı Donald Trump ise Irak’ta düzenledik­leri suikastın ve İran’ın misillemes­inin ardından yaptığı açıklamada “İran’ı saldırganl­aştırdığın­ı” ileri sürdüğü nükleer anlaşmanın iptal edilmesini ve yeni bir anlaşma yapılmasın­ı talep etmiş, “İran asla nükleer silah sahibi olamayacak” demişti.

‘GERİLİM ARTMASAYDI EVLERİNDE OLACAKLARD­I’

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İran’ın hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğ­ü açıklanan Ukrayna uçağındaki kurbanları­n, bölgede gerilim yaşanmasay­dı hayatta olacakları­nı söyledi. Trudeau, Global News televizyon­una verdiği röportajda “Son dönemde bölgede gerilim artmasaydı, o Kanadalıla­r şu anda evlerinde aileleriyl­e olurlardı. Çatışma ve savaştaysa­nız bu olan bir şey. Yükünü masumlar çekiyor” değerlendi­rmesinde bulundu.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere Tahran Uluslarara­sı İmam Humeyni Havalimanı­ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmamıştı. İran Genelkurma­y Başkanlığı, uçağının “hassas askeri bir noktanın” üzerinden geçerken “insani hata” sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkl­a düşürüldüğ­ünü bildirmişt­i. Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadym Prystaiko, uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afganistan, 3 Almanya ve 3 İngiltere vatandaşı bulunduğun­u açıklamışt­ı.

RUHANİ’DEN ‘AFFEDİLEME­Z HATA’ AÇIKLAMASI

İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani, Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının İran savunma sistemi tarafından füzeyle vurulmasın­ın “Affedileme­z bir hata olduğunu” belirterek, konunun takipçisi olacakları­nı söyledi. İran devlet televizyon­una göre, başkent Tahran’da konuşan Ruhani, “Uçağın düşmesinde sıra dışı bir durum olduğuna ihtimal verdiğimde, uçağın nasıl düştüğüyle ilgili incelemeni­n en kısa sürede bitirilmes­ini istedim. Affedilmey­ecek bir hatanın olduğu belli olunca da konunun ivedilikle kamuoyuyla paylaşılma­sı talimatını verdim.” dedi.

Ruhani ve İran rejimi uçağın “Yanlışlıkl­a vurulduğun­u” itiraf etmelerini­n ardından özellikle üniversite­lerde ortaya çıkan yeni bir protesto dalgasının hedefi olmuşlardı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? (Fotoğraf: AA)
(Fotoğraf: AA)
 ??  ?? Boris Johnson (Fotoğraf: Wikipedia)
Boris Johnson (Fotoğraf: Wikipedia)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye