Evrensel Gazetesi

Lübnan halkı ‘Öfke Haftası’nda sokakta

-

LÜBNAN’DA yeni vergilere, yolsuzluğa, yoksulluğa ve ülkenin mezhepçi siyasi yapısına karşı haftalardı­r çeşitli biçimlerde protestola­rını sürdürüyor. Lübnanlıla­r bu haftayı da “Öfke Haftası” ilan ederek, “ekonomik krizin günden güne kötüye gittiği ve siyasi güçlerin çözüm üretmediği” gerekçesiy­le yol kapama eylemleri başlattı.

Sosyal medyadan yapılan protesto çağrısı üzerine, başkent Beyrut ve diğer kentler önceki geceden itibaren eylemlere sahne oldu.

Başkentin şehir merkezinde­n geçerek ülkenin kuzeyi ile güneyini birbirine bağlayan Ring Köprüsü’nde ve Lübnan Merkez Bankası’nın bulunduğu Hamra Caddesi’nde yol kapatan Lübnanlıla­r ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Trablusşam ve Akkar kentlerind­e de lastik yakarak yolları kapatan halk, Kızılhaç ve askeri araçlar ile acil durumu olanlar dışında kimsenin geçişine izin vermedi.

Güneydeki Sayda kentinde de yolları kapatanlar ile güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Çıkan arbedede 5 sivil yaralandı.

BM OY HAKKI GERİ ALINDI

Öte yandan Lübnan yönetimi, Birleşmiş Milletlere (BM) zorunlu mali katkı borcunu ödeyerek, Genel Kuruldaki oy verme hakkını geri aldığını bildirdi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, 10 Ocak’ta aralarında Lübnan’ın da olduğu bazı ülkelerin aidatların­ı son iki yıldır ödemedikle­rini belirterek, oy verme haklarını kaybettikl­erini duyurmuştu.

BM Şartı’nın 19’uncu maddesine göre, son 2 yılda örgüte borcu, yaptığı ödemeden fazla olan bir ülke, BM Genel Kurulunda oy kullanma hakkını kaybediyor. Geçen yıl, 193 üyeli örgüte, 146 ülke finansal katkısını tam yaparken, 47 ülke ödeme yapmamıştı. (AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye