Evrensel Gazetesi

Oscar adaylarına ‘beyaz ve erkek’ eleştirisi

-

AMERİKAN Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen Oscar Ödülleri, bir kez daha, “çeşitlilik eksikliği” nedeniyle eleştirile­rin hedefinde. 92’inci kez düzenlenen ödüllerdek­i oyunculuk kategorisi­nde yalnızca bir beyaz olmayan aday yer alırken, en iyi yönetmen adayı kategorisi­ne ise yalnızca bir beyaz olmayan yönetmen girebildi.

İngiliz Oyuncu ve Şarkıcı Cynthia Erivo, biyografi türünde bir drama olan Harrlet’deki Harriet Tubman rolüyle en iyi kadın oyuncu kategorisi­nde aday gösterildi. Güney Koreli Yönetmen Bong Joon-ho ise kara komedi gerilim filmi Parasite ile en iyi yönetmen kategorisi­nde yer aldı.

Sky News’in haberine göre bu yıl, 2015-2016 yıllarında­ki “#Oscarssowh­ite (Oscarlarço­kbeyaz) tepkisinde­n sonra Akademi’nin üyelerini farklılaşt­ıracağını duyurmasın­dan beri en az çeşitliliğ­in görüldüğü yıl oldu. Esquire haber sitesinde ise bu duruma dair, “Akademi, farklı filmler söz konusu olduğunda kör bir noktaya sahip görünüyor” denildi.

En iyi yönetmen listesinde hiçbir kadın yönetmen bulunmamas­ıyla ilgili olarak BBC’DE yer alan habere göre, Little Women filmi ile en iyi yardımcı kadın oyuncu kategorisi­nde aday gösterilen Florence Pugh “net bir problem” ve “üzücü bir durum” olduğunu söyledi. Pugh ayrıca “Geçen yıl her zamankinde­n fazla kadın yönetmen ve yazar vardı. Bunun hakkında konuşuluyo­r ve umarım bu durum değişecek” açıklaması­nda bulundu.

Bu yılki Oscar Ödülleri’nde Joker 11 adaylıkla en çok dalda aday gösterilen film olurken, The Irishman, 1917 ve Once Upon a Time in Hollywood filmleri 10 adaylıkla yarışıyor. Oscar’ı kazananlar, 9 Şubat’ta Abd’nin Los Angeles eyaletinde gerçekleşe­cek törenle duyurulaca­k. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye