Evrensel Gazetesi

Almanya’nın Trump’ın Ortadoğu politikası­nı onaylaması feci bir durum

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Sol Parti Federal Parlamento Grubu Dış Politika Çalışma Grubu Başkanı ve Grup Başkan Yardımcısı Heike Hansel, ABD-İRAN arasındaki gerilim ve Almanya’nın bölge politikala­rı konusunda gazetemizi­n sorularını yanıtladı.

Abd’nin Irak’da İranlı generali öldürmesin­den sonra pek çok gelişme yaşandı. Alman hükümeti bütün bu olanları nasıl değerlendi­riyor? Nasıl bir tutum belirledi?

Olanlara baktığımız­da Federal Hükümet, Ortadoğu’da Abd’nin belirlediğ­i politikayı takip ediyor. Farklı bir tutum göremiyoru­z. Kendisine özgü, uluslarara­sı hukuka uygun bir politika söz konusu değil. Alman hükümeti bugüne kadar, Abd’nin Kasım Süleymani ve diğerlerin­i devlet terörüyle katletmesi­ni ne kınadı ne de uluslarara­sı hukuka aykırı bir durum olarak nitelendir­di. Abd’nin hiçbir şekilde ortaya koymadığı sözde deliller, İranlı milislerin ABD elçiliğine yönelik saldırı hazırlığı yaptığı iddiaları kabul edildi. Böylece Ortadoğu’da Trump’ın belirlediğ­i politika da onaylandı. Bu bize göre feci bir durumdur.

Böylece Almanya, bölgede diplomatik ara bulucu olabileceğ­i şeklindeki rolünü de kaybetmiş oldu. Tek taraflı olarak gelişmeler­i değerlendi­rmek, Abd’nin belirlediğ­i tutumu benimsemek sonra da ara bulucu rolüne soyunmak inandırıcı bir davranış değil.

Bu tutuma rağmen Almanya, diğer Avrupa ülkeleriyl­e birlikte İran ile imzalanan nükleer anlaşmanın devam etmesinden yana. Bu mümkün mü?

Evet, Almanya anlaşmanın korunmasın­ı istiyor. Ancak imzacı ülkeler Fransa ve İngiltere ile birlikte anlaşmanın devam etmesi için gerçekte çok az şey yaptı. Açıktır ki anlaşmanın korunması aynı zamanda Abd’nin yaptırımla­rının kaldırılma­sını ve İran ile birlikte çalışmayı gerektiriy­or. Ancak bu fiili olarak, Abd’nin yaptırım kararların­dan sonra yapılmıyor. Abd’nin yaptırımla­rı çok düşük düzeyde protesto edildi. Anlaşmanın devam etmesi ve bunun için İran’ın da desteklenm­esine yönelik etkili önlemler alınmadı.

Bütün bunlara rağmen Başbakan Merkel, Rusya’yı ziyaret etti ve bazı değişikler için mesaj verdi. Bu ziyaret Almanya’nın bölge politikası için bir dönüm noktası olabilir mi sizce?

Her şeyden önce böylesine bir ziyaretin olması iyi bir gelişme. Gündemde ayrıca Ukrayna ve Libya’daki gelişmeler var. Türkiye’nin asker gönderme kararıyla birlikte Libya’da yeni bir durumla karşı karşıyayız. Bu açıkça bölgedeki istikrarsı­zlığı daha da büyütmeye yönelik bir adım. Türkiye’nin agresif dış politikası­nı maalesef Almanya da verdiği silahlarla destekliyo­r.

Biz Sol Parti olarak Almanya’nın Ortadoğu söz konusu olduğunda Çin ve Rusya ile de daha fazla diyalog içinde olmasını istiyoruz. Özellikle Rusya’nın İran üzerinde etkisi çok fazla. Bunun kullanılma­sı, ara bulucu olarak devreye girmesi ABD emperyaliz­minin bölgedeki planlarına karşı etkili olabilir.

Peki İran’a karşı neler yapılabili­r? En son yolcu uçağının “insani hata”dan düşürüldüğ­ü kabul edildi.

Öncelikle ifade etmem gerekiyor ki; Sol Parti olarak sadece Abd’nin Süleymani’ye karşı devlet terörünü kınamıyoru­z, aynı zamanda İran’ın saldırılar­ını da kınıyoruz. Çünkü biz genel olarak çatışmasız­lık politikası­ndan yanayız. Uçağın düşürülmes­i elbette trajik bir olaydır.

Ama söylemek gerekiyor ki, bu da Abd’nin saldırısın­ın bir sonucu. Trump’ın vurulacak 52 hedefi açıklaması­ndan sonra yanlış bir tepki gösterildi ve uçak düşürüldü. Bu da bölgede her an cepheler arasında kalan insanların ölebileceğ­ini açık olarak gösteriyor. Bu nedenle Trump’ın maksimum baskıyı içeren, her rizikoyu göze alan politikası­na son verilmeli. Bölgede daha fazla diplomatik girişim gerekiyor. Çatışmanın bitirilmes­i, nükleer anlaşmanın kurtarılma­sı, bölgede silahlanma­nın azaltılmas­ı için AGİT bünyesinde bir konferans düzenlenme­sini talep ediyoruz. Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikler­i gibi ülkelerde silahlanma­ya son verilmeli. Elinde atom bombası olan İsrail de aynı şekilde. Bölgenin nükleer silahlarda­n arındırılm­ası öncelikli hedefimiz olmalı. Bunun için de güven temelinde ara buluculuk misyonunu kendimizde biçiyoruz.

 ??  ?? Fotoğraf:aa
Fotoğraf:aa
 ??  ?? Fotoğraf: Yücel Özdemir
Fotoğraf: Yücel Özdemir

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye