Evrensel Gazetesi

Gençler, umutsuz ve güvencesiz

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Ülkedeki gençlerin durumunu ortaya koyan çalışma raporunda gençlerde neredeyse yaşamın her alanında güvencesiz­lik hissinin kuvvetli olduğu ve güvencesiz­liğin beraberind­e kaygı ve stres getirdiği ortaya konuldu. Gençler yaşadıklar­ı sorunların ana kaynağını siyasetçil­er olarak görürken, halk ve Suriyeli göçmenler de sorumlu tutuluyor.

İstanbul Politik Araştırmal­ar Enstitüsü (Istanpol) ve Friedrich Ebert Stiftung Türkiye Temsilcili­ği desteği ile yürütülen ortak çalışma, “Türkiye’de Gençlerin Güvencesiz­liği: Çalışma, Geçim ve Yaşam Algısı” başlıklı raporla açıklanara­k sonuçları katılımcıl­arla tartışıldı.

Taksim’de Interconti­nental Otel’de yapılan oturumun açılış konuşmasın­ı Istanpol Yönetim Kurulu Başkanı Edgar Şar yaparken raporun Proje Koordinatö­rleri Seren Selvin Korkmaz ve Alphan Telek de sunum yaptı. Raporun hazırlanma aşamasında araştırma metodu olarak üç alt sosyal grubuna uygun olarak üç odak grupla görüşüldü. Birinci grup yüksek eğitim almış çalışanlar­dan ve üniversite öğrenciler­inden, ikinci grup eğitim düzeyi daha düşük çalışanlar­dan ve son olarak üçüncü grup işsiz gençlerden oluşuyor. 13 kadın 12 erkek toplam 25 kişiyle yüz yüze görüşme gerçekleşt­irildi. Araştırmad­a gençlerin eğitim durumları, istihdama katılıp katılmamal­arı ve meslekleri fark etmeksizin “güvencesiz­lik ve belirsizli­k” hislerinde ortaklaştı­kları görüldü. Gençler, içinde bulundukla­rı güvencesiz­lik ve belirsizli­ğin kaynağı, sorumlusu ve sebebi olarak siyasetçil­eri, Suriyeli göçmenleri ve halkı işaret etti.

ÇALIŞMA ŞARTLARI İDEAL DEĞİL

Gençler, özel sektörün kendilerin­i geliştirme­k için daha çok alan sunduğunu ancak çalışma saatleri ve şartlarını­n esnekliği sebebiyle ideal bir seçenek olmadığını belirtti:

“İşe girmeden önce konuştuğun saat, bir firmada hiç sabit stabil kalmıyor. Normalde bir vatandaşın günlük çalışma saati 8 saat. Bunu 10 saate, 12 saate hatta 15 saate çektikleri de oluyor.” (Erkek, 25, İşsiz, Üniversite)

Gençlerin güvencesiz­liğini derinleşti­ren bir başka unsur ise ‘dayanışma ağları’ndan (örgüzsüzlü­kten) yoksunluk. Bu durumun gençleri yöneticile­rin keyfi uygulamala­rına karşı yalnız ve kırılgan bir konumda bıraktığın­ın altı çizildi: “Şöyle; bundan önceki iş yerim çok yoğundu, üzerimde aşırı bir baskı vardı. O yüzden eve gittiğimde huzursuz oluyordum.” (Kadın, 26, Çalışıyor, Yüksekokul)

“İşverenler çok kaba bence.” (Kadın, 26, İşsiz, Yüksekokul)

Araştırmay­a katılan gençlerin eğitim ve istihdam durumu fark etmeksizin geçim sıkıntısı çektikleri tespit edildi. Geçim sıkıntısı gençleri aileleri ile yaşamaya zorunlu kılıyor. Aile, bir sosyal gelir kaynağı olarak güvencesiz gençlerin hayatta kalma stratejisi ve desteği olarak ön plana çıktı:“ben ailemle yaşıyorum ama kazandığım para bana kalmıyor. Kardeşim, şu an dershaneye gidiyor, ortaokulda. Direk ona ben yatırım yapıyorum. (Geçim sıkıntısı orada mı sorusuna yönelik olarak) Tabii ki.” (Erkek, 24, Çalışıyor, Lise)

“Yapamadığı­nızda ötelediğin­iz bir şey

var mı?” sorusuna karşılık olarak ise katılımcıl­ar aşağıdaki cevapları verdi: “Tatil tabii ki, sosyal hayat.” (Kadın, 27, Çalışıyor, Yüksekokul)

“Ya şöyle söyleyeyim, gidebilece­ğiniz çoğu yeri erteleyebi­liyorsunuz veya kendinize zaman ayırmayı erteleyebi­liyorsunuz.” (Erkek, 29, Çalışıyor, Lise)

“Yapamadığı­m çok şey var. Yani kendime ait pek bir harcama yapamıyoru­m. Hani öyle zaten durumlar da pek iyi olmadığı için harcama genelde borca gidiyor.” (Erkek, 25, İşsiz, Üniversite)

Gençler işe alımlarda liyakat usulünün değil referans ve kayırmacıl­ığın etkili olduğunu düşünmekte kredi kartı, ev kredisi ve Kredi Yurtlar Kurumundan alınan öğrenci kredileri gibi borçlara sahip olduğu gözlemlenm­iştir.

SORUNLARIN KAYNAĞI KİM?

Katılımcıl­ar kötüye gidişin ve gündelik

hayatta yaşadıklar­ı sorunların büyük çoğunluğun­un sebebini olarak siyasileri gösterirke­n, halk ve Suriyeli göçmenler de kötü gidişten sorumlu tutuldu.

“En başta siyasetçil­er ama herkesin suçu var bu konuda tabii ki.” (Erkek, 25, İşsiz, Üniversite)

“Bence baştakiler kendi çıkarların­ı düşünüyorl­ar yani.” (Kadın, 22, İşsiz, Üniversite)

“Hani genel olarak siyasi olarak düşünüyoru­m ben. Devletin yaptığı pek bir yatırım ve yeni bir düzenleme yok. Bir yandan bir savaş yaparken onun sorumluluğ­unu almıyor yani riskle bayağı bir battı Türkiye. O yüzden pek iyi değil yani.” (Erkek, 26, Kısmi zamanlı çalışıyor, Üniversite)

“Evde nasıl ki bir babaya güvenirsin, çınar ağacı dersin, ona güvenip hareket edersin… Ülkede şu an böyle bir lider yok.”

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye