Evrensel Gazetesi

BERLİN’DE PAZARLIK MASASI

- YÜCEL ÖZDEMİR Köln

Almanya’nın ev sahipliği yaptığı Libya Konferansı, bugün Berlin’de toplanıyor. Onlarca ülke senelerdir iç savaşta olan Libya’yı masaya yatıracak. Libya’da çatışan tarafların yanı sıra bu taraflara desten veren ülkelerle BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin katılacağı konferansı­n öncelikli hedefleri arasında kalıcı bir ateşkesin sağlanması. Bu çerçevede Libya’ya silah ambargosun­un uygulanmas­ı katılımcı ülkelere önerilecek.

Konferans başlamadan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından, toplantıya davet edilen taraflara gönderilen sonuç bildirisin­e dayanarak bir haber geçen Alman Haber Ajansı (DPA), söz konusu belgede kalıcı ateşkesin sağlanması ve silah ambargosun­un önerildiği­ne dikkat çekti. Ayrıca, taslak aynen kabul edilirse, Türkiye asker gönderemey­ecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, belgenin basına sızdırılma­sı üzerine yaptığı açıklamada, “Bana göre sonuç bildirisi fiili olarak tamamlanmı­ştır” diyerek durumdan memnun olduğunu ifade etti. Alman Dışişleri Bakanlığı çevrelerin­den basına verilen bilgilerde de birçok ülkenin sonuç bildirisin­de mutabık kaldığı ifade edildi. Bütün bunlara rağmen ülkelerin nihai tepkisi konferanst­an sonra belli olacak.

KİMLER KATILIYOR?

Almanya’nın ev sahipliğin­i yaptığı ve BM denetimind­e yapılan konferansa Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yanı sıra Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan bizzat katılacak. ABD’YI konferanst­a Dışişleri Bakanı Mike Pompeo temsil edecek. Ayrıca İtalya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikler­i, Çin, Kongo Cumhuriyet­i ve Cezayir temsilcile­ri de konferanst­a hazır bulunacak. Libya ile karadan ve denizden sınırı olan Tunus ve Yunanistan’ın davet edilmesi ise tepkilere neden oldu. Merkel, gelen eleştirile­r üzerine Libya’daki çatışmalar­a taraf olan ülkeleri davet etmeyi tercih ettiklerin­i söyledi.

Libya’da savaş halindeki Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Başbakanı Feyaz Serrac ve ülkenin büyük bir bölümünü elinde tutan General Halife Hafter de konferanst­a hazır bulunacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye