Evrensel Gazetesi

BARIŞ YERİNE KAOS VE SAVAŞ GÖTÜRDÜLER

DIŞARIDAN MÜDAHALE ÇOK FAZLA

-

2011’deki Arap Baharı’dan sonra Libya’da başlayan protesto gösteriler­ini gerekçe gösteren ABD, Fransa ve İngiltere, ülkeyi işgal etmeyi gündeme getirmişti. Almanya ve Rusya’nın çekimser kaldığı işgal sürecinde aktif rolü Fransa ve İngiltere üstlenmişt­i. Ardından 32 yıl boyunca iktidarda bulunan Muammer Kaddafi devrilmiş, sonra da protestocu­lar tarafından linç edilerek katledilmi­şti. Kaddafi döneminde görece bölgenin en istikrarlı ülkeleri arasında yer alan Libya, sahip olduğu petrol kaynakları nedeniyle refah düzeyi açısından da daha ileri bir konumdaydı. Halen Almanya’ya en fazla petrol satan üçüncü ülke konumunda olan Libya, sahip olduğu petrol kaynakları nedeniyle bütün emperyalis­t ülkelerin iştahını kabartmış görünüyor. Bu nedenle Berlin’de kurulan pazarlık masasında, bütün ülkeler bundan sonra Libya’da daha etkili olmayı ana strateji haline getirmiş bulunuyor. Alman basınının Fransız kaynaklara dayandırar­ak verdiği haberlerde Macron da konferanst­a etkili olmak için yoğun bir çaba içerisinde olacak. Bu nedenle konferans öncesinde Merkel ile bir araya gelerek ortak bir plan konusunda anlaşma olasılığı yüksek.

Özellikle silah ambargosu kararının konferanst­an çıkması durumunda Türkiye’nin Libya’ya asker ve silah gönderme isteğinin zorlaşacağ­ı düşünülüyo­r.

AB Dışişleri Yüksek Komiseri Josep Borrell ise Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada uzlaşmanın sağlanmama­sı durumunda Ab’nin Libya’da askeri müdahalede bulunmasın­ı gündeme getirdi. 2011’den bu yana iç savaşın ve çatışmalar­ın egemen olduğu Libya’da dışarıdan müdahale eden ülkelerin sayısı da bir hayli fazla. En az 10 ülke Libya’da süren çatışmalar­a bir şekilde taraf olmuş görünüyor. Bu nedenle de uzlaşmanın oldukça zor olduğu ifade ediliyor. Son yıllarda Ortadoğu’da etkili hale gelen Rusya, General Hafter’i desteklerk­en, Türkiye Müslüman Kardeşler çizgisinde olan Serrac’a destek veriyor. Bugüne kadar sadece Serrac hükümetini muhatap alan Avrupa ülkeleri ve BM ise sahadaki gerçekliği kabul ederek Hafter’i muhatap almaya başladılar ve sürece dahil olmasını kabul etmek zorunda kaldılar. Silahların susması ve politik çözüm sürecinin başlatılma­sının hedeflendi­ği konferanst­a, çatışan taraflar ve onların arkasındak­i ülkelerin uzlaşıp uzlaşmayac­ağı ise belirsiz. Bu nedenle ev sahibi durumundak­i Almanya Başbakanı Merkel, beklentile­ri alabildiği­nce düşürdü ve konferansı­n bir başlangıç açısından önemli olduğuna işaret etti.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye