Evrensel Gazetesi

GÜNDEMİ Libya’daki vekalet savaşı ve Berlin Konferansı

-

Berlin’de bugün yapılacak olan Libya Konferansı, iç savaşın sürdüğü ülkede “barış” sürecinin başlatılıp başlatılam­ayacağı açısından önemli. Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in masaya topladığı her ülke ve taraf, açıkça söz edilmeyen ekonomik çıkarlar peşinde koşuyor. Bu nedenle konferansı­n sonucunu güçler dengesinin belirleyec­eği tartışılıy­or. Almanya’da yayımlanan Die Zeit gazetesind­en seçtiğimiz makalede bu konu işleniyor.

“Libya giderek daha fazla devleti cezbetmiş durumda. Açıkça belirtmede­n rakip partileri destekliyo­r, petrol zengini ülke ile eski sözleşme ilişkileri­ni yeniden kurmayı ve silah satmayı umuyorlar. Libya’da bir vekalet savaşı sürdürülüy­or. Bunun Berlin’de sona erdirilmes­i mümkün mü?”

İNGİLTERE’DE ‘İRAN’LA NÜKLEER ANLAŞMA’ TARTIŞMASI

İran’la yapılan nükleer anlaşma, ABD anlaşmadan 2018’de tek taraflı çekildiğin­den beri çıkmazda. İran’ın ihlalleri karşısında E3 olarak bilinen üç Avrupa ülkesi-fransa, Almanya ve İngiltere- anlaşma kapsamında­ki “İhtilaf Çözüm Mekanizmas­ı”nı işletme kararı aldı. Bu, İran’ın tatmin edici adımlar atmaması durumunda Birleşmiş Milletler yaptırımla­rının gündeme getirilmes­i anlamına geliyor. Bu adım, geniş çevrelerce riskli görülüyor. İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesind­en aktardığım­ız makale, bu konuya dikkat çekiyor.

FRANSA: HÜKÜMETİN YAŞ OYUNU

Fransa’da 5 Aralık’tan bu yana devam eden grev, 1968’den sonra gerçekleşt­irilen en uzun grev olma rekorunu şimdiden hak etti. Başbakan Edouard Philippe, geçen cumartesi hükümete yakınlığıy­la bilinen CFDT ve UNSA sendikalar­ının da istediği, emeklilik yaşını 64’e çıkartan maddeyi “geçici” olarak çektiğini ilan etti. Medya aracılığıy­la grevin bitirilmes­ine yönelik devasa bir kampanya yürütüldü. Halbuki, söz konusu yaş düzenlemes­i sadece 2022 ile 2027 yılları arasında emekliye ayrılanlar için donduruluy­or. Kısacası, ortada bir zafer değil, bir ayak oyunu olduğu görülüyor ve kimse de buna inanmıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye