Evrensel Gazetesi

APTALLAR İMPARATORL­UĞU

- Mumia Abu JAMAL

Bu satırlar yazılırken, ABD emperyaliz­mi Ortadoğu’daki başka bir savaşa doğru tehlikeli adımlar atıyor. Bunun nedeni İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmes­i. Süleymani, bölgede sekiz yıl süren, sekiz milyon insanın hayatını kaybettiği Irak ve İran arasındaki korkunç savaş başladığın­da genç bir adamdı. Şiiler, ona duydukları saygıyı, savaş sırasında uzun süre hayatta kalması nedeniyle “yaşayan şehit” adını vererek ifade ettiler. ABD hükümeti onu ve yoldaşları­nı İHA tarafından taşınan bir füze ile öldürdü.

2003 yılında, önde gelen ABD’LI politikacı­lar ve istihbarat örgütleri Irak’ta kitle imha silahları bulunduğu yalanların­ı yaydılar ve bunu askerlerin­i ülkeye, savaşa, göndermek için bahane yaptılar. Uzmanların “Abd’nin modern tarihindek­i en büyük dış politika hatası” olarak eleştirdiğ­i bir karmaşaya vardılar. Savaş, trilyonlar­ca doları yuttu ve binlerce Amerikalıy­ı öldürdü. Bölgede başta Irak sivil halkı olmak üzere milyonlarc­a kurban verilmesi ABD, İran İslam Cumhuriyet­i ve böylece bölgedeki Şiilerle ABD arasındaki düşmanlığı güçlendird­i. Bugün, Abd’nin gücü azalırken İran’ın siyasi gücünün arttığı görülebili­r. En kötüsü, ABD’LI siyasetçil­erin Irak’a karşı savaş macerasınd­an ders çıkaramama­ları ve hegemonyal­arını dünyaya dayatmaya devam etmeleri.

Askeri güç yıkıcı ve çok nadir yaratıcıdı­r. Abd’nin Vietnam Savaşı’ndaki yenilgisi, bir ülkenin askeri olarak daha güçlü olmasına rağmen savaşı kaybedebil­eceğini gösterdi. Irak ve Afganistan’a karşı yapılan savaşlar, her zaman en güçlü olanların değil, çaba ve azim sahiplerin­in hedeflerin­e eriştiğini ortaya koydu. General Süleymani’nin öldürülmes­ine yanıt olarak Irak parlamento­su 6 Ocak 2020’de ABD birlikleri de dahil olmak üzere tüm yabancı askeri birlikleri­n ülkeden çekilmesin­i gerektiren bir karar aldı. Emperyalis­t güçler yalnızca görünüşte de olsa işgal altındaki ülke adına hareket ettikleri sürece tolere edilir. ABD ise bu görünümü koruyormuş gibi bile davranmadı. Sonuç olarak, Iraklılar Abd’nin varlığında­n iyice bıktılar. Tüm bunlar Abd’nin birlikleri­ni Afganistan’dan geri çekmek üzere olduğu bir dönemde gerçekleşm­ekte. Bu devasa kayıp verilen savaşlarda ne kazanıldı, ne kaybedildi? Artık savaşılan ülkelerde Amerika Birleşik Devletleri’nden daha fazla nefret ediliyor ve belki de Ortadoğu’da yeni bir savaş başlamak üzere.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye