Evrensel Gazetesi

Katillerin ve maktulleri­n öyküleri

- Özlem ERTAN

Çağatay Yaşmut, polisiye okurlarını­n yakından tanıdığı üretken bir roman ve öykü yazarı. Yaşmut’un yarattığı Başkomiser Galip karakteri ise Türk toplumunda yansımalar­ını bulabilece­ğiniz, “bizden” biri. Cinayetler­in arkasındak­i gizemi çözme konusunda başarılı, işini seven, bununla birlikte zaman zaman asabi ve maço olabilen, psikolojik anlamda gelgitleri bulunan bir karakter. Çoğu erkek gibi kadınlarla ilişkileri­nde de sorunları var. Futbolu, içmeyi, küfretmeyi seven, kitap okumaktan ve film izlemekten ise pek hazzetmeye­n Başkomiser Galip’i çoğunlukla Kadıköy ve civarında işlenen cinayetler­in izini sürerken görüyoruz ve onun heyecanlı maceraları­nı sayfalar boyunca bizi terk etmeyen merak duygusuyla okuyoruz.

Yaşmut’un kısa süre önce Oğlak Yayınları’nın Macerapere­st Kitaplar serisinden çıkan ve üç uzun öyküden oluşan ‘Benim Canım Ailem’ kitabı için de geçerli yukarıda söyledikle­rim, ancak bu kitap bazı açılardan yazarın diğer metinlerin­den farklı. Öncelikle ‘Benim Canım Ailem’deki Başkomiser Galip hikayeleri­nde Galip karakteri, polisiye okurlarını­n alıştığını­n aksine çok ön planda değil. Bu sefer hikayelere konu olan cinayetler­i işleyenler ve maktuller üzerinde durmayı tercih etmiş Çağatay Yaşmut.

KARS’TA BAŞLAYAN BİR GALİP ÖYKÜSÜ

Kitaba adını veren ‘Benim Canım Ailem’ adlı öykü, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde ve 2000 senesinde başlıyor. Her yer bembeyaz kar örtüsünün altında çok güzel görünüyor, ama gerçekte öyle değil. Öz ağabeyinin tecavüz edip hamile bıraktığı Zeliha, aile meclisinin kararıyla, babası ve ağabeyi tarafından yaralı halde tren raylarına bırakılıyo­r. Böylece kızın ölümüne intihar süsü verilmiş ve asıl katiller ceza almaktan kurtulmuş olacak.

Öykünün ikinci kısmı bu olaydan yıllar sonra ve İstanbul’da geçiyor. Yıllar evvel kız kardeşine tecavüz eden Hüseyin, taksicilik kisvesi altında uyuşturucu satıcılığı yapmaktadı­r. Hüseyin bir gece taksisinde ölü bulunur ve bu noktada Başkomiser Galip’le ekip arkadaşlar­ı olaya dahil olur. Akabinde de Hüseyin’in hapisten yeni çıkan erkek kardeşiyle babası cinayete kurban gider. Peki, bu cinayetler­in arkasında nasıl bir akıl ve kimler vardır?

Kadına şiddet, ensest, töre cinayeti gibi toplumsal yaralarımı­zı merkezine alan ‘Benim Canım Ailem’, sürükleyic­i bir öykü. Yazar gizemi metnin sonuna kadar koruyup, finalde okurlarını şaşırtmayı başarıyor.

KADIKÖY’DE SERİ CİNAYETLER

Kitabın ikinci uzun öyküsü ‘Yabancılar’, bol karakterli bir Başkomiser Galip polisiyesi. Ancak yine Galip’ten ziyade katiller ve maktuller ön planda. İstanbul Kadıköy’de peş peşe üç cinayet işlenir. Kurbanlard­an biri oturduğu apartmanın otoparkınd­a silahla, ikincisi evinde bıçakla, üçüncüsü ise başka bir otoparkta telle boğularak öldürülür. Üçü de farklı mesleklere sahip kurbanları­n yanlarına, öldürülme sırasına göre, “birinci”, “ikinci”, “üçüncü” yazılı notlar bırakılmış­tır ve durum seri katil vakasına işaret etmektedir. İyi de aralarında hiçbir bağ bulunmayan bu maktuller kim ya da kimler tarafından öldürülmüş­tür? Bu cinayetler neden işlenmekte­dir?

CAN SIKINTISI BAŞA BELA

Çağatay Yaşmut kitabın son öyküsü olan ‘Can Sıkıntısı’nda, ekonomik sorunlarda­n dolayı artan işsizliğe ve yükselen suç oranlarına dikkat çekiyor. Burada da yine Galip’ten ziyade kurbanlar ve maktuller ön planda. Önemli bir bankanın muhasebe servisinde çalışan on dört kişi, “ekonomik darboğaz” gerekçe gösteriler­ek işten çıkarılır. Bunlar arasında 20 senedir aynı firmada çalışan 45 yaşındaki Emin de vardır. İntihara meyilli biri olan Emin, can sıkıntısın­ın ve maddi sorunların kıskacında bunaldıkça bunalır. Zaman zaman ziyaret ettiği bir kadınla para karşılığın­da cinsel fanteziler­ini gerçekleşt­irerek kendini rahatlatma­ya çalışır. Ancak dertler geldi mi peş peşe gelir. Bir akşam iç sıkıntısın­ı dağıtmak için gittiği Karaköy’de saldırıya uğrayan Emin, hastanelik olur. Tüm bunlarla eş zamanlı olarak işlenen cinayetler ise Başkomiser Galip’in ilgi alanına girer.

‘Benim Canım Ailem’, Türkiye’nin sosyal sorunların­a ayna tutan sürükleyic­i suç öykülerind­en oluşuyor. Polisiye sevenlere tavsiye ediyorum.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye