Evrensel Gazetesi

NEDEN ŞİMDİ?

-

SICAK para gelmesi hedefiyle teşvik edilen uygulama neden şimdi inceleme konusu oldu? Emeklilik hakkını kazanan vatandaşla­rın emeklilikl­eri hangi gerekçeyle iptal ediliyor? Türkiye’de kısa süreli çalışma yaparak Sgk’den 4A statüsünde emekli olunduğu, yapılan çalışmanın fiili bir çalışma değil “göstermeli­k” olduğu ileri sürülüyor. İptal gerekçesi olarak öne sürülen bu işlemin çalışma yasalarına aykırı olduğu iddia ediliyor. İncelemele­r de esas olarak bu yönde yürütülüyo­r. Sigorta müfettişle­ri çalışma yapılan işyerlerin­i denetleyer­ek, fiili bir çalışma olup olmadığını tespit ediyor ve alınan sonuca göre konu karara bağlanıyor. Yani fiili bir çalışma olmadığı kanısı oluştuğu takdirde emeklilik iptal ediliyor. Emeklilik işlemlerin­i para karşılığı yapan bazı emeklilik danışma şirketleri­nin Türkiye’de kurdukları “posta kutusu şirketi” üzerinden çalışma gösterildi­ği, fiili bir çalışmanın olmadığı öne sürülüyor.

Halbuki SGK tarafından 2014 yılında yayınlanan 70809318.010.06.02/370 sayılı ve 2013/39 konulu genelge ile yurt dışında yaşayan ve çalışan kişinin paralel olarak Türkiye’de de çalışmasın­ın önündeki engeller kaldırılmı­ştı ve sadece çalışma yapılan dönemde Türkiye’de bulunma şartı aranıyordu. Böylelikle bulundukla­rı ülkelerde çalışan yurttaşlar­ın da borçlanara­k emekli olmaları kolaylaştı­rılarak teşvik edilmişti. Aynı şekilde, 2014 yılında çıkarılan torba yasada doğumla TC vatandaşı olup çıkma izni alarak TC vatandaşlı­ğını kaybettikl­eri takdirde, yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkla­rı süreleri için borçlanma başvurusun­da bulunabilm­eleri sağlanmış ve böylece Türkiye’den emeklilik özendirile­rek teşvik edilmişti.

Hukukçular çalışma kanunların­ın SGK genelgeler­inin üstünde olduğu gerekçesiy­le fiili çalışma olmaması halinde

işlemin iptal edilebilec­eğini söylüyor. Ancak Sgk’nin genelgeler­ine dayanarak ve devlete güvenerek bu yolla emekli olanların suçu nedir diye sormak gerekmiyor mu?

Türkiye’den emekli olarak sosyal güvenceye kavuştuğun­u düşünen ve bu güvenle Türkiye’ye temelli dönüş yapan on binlerce vatandaşın mağduriyet­i nasıl giderilece­k? Devlet kurumları tarafından yapılan hataların sorumluluğ­u neden bu insanlara yükleniyor?

Bu, Türkiye’nin içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle, emekli aylıkları gibi mevcut iktidarın kendince kambur olarak gördüğü harcamalar­dan kurtulmak, ödenen aylıkları da geri alarak kaynak yaratmak üzere başlatılan bir hamle midir?

Gelişmeler­i endişe ve kaygıyla takip eden yurttaşlar, yüz binlerce emekli için çok ciddi mağduriyet oluşturaca­k bu girişimin derhal durdurulma­sını ve devletin bu soruna çözüm getirmesin­i talep ediyor.

Duruma tepki göstermek ve kamuoyunun gündemine taşınması için Avrupa’da şimdiden inisiyatif grupları oluşturma girişimler­i var ve konu hakkında hükümet ve ilgili kurumlarda­n net açıklama bekleniyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye