Evrensel Gazetesi

Aşı karşıtlığı nedeniyle 2 bin 666 kişi kızamık oldu

-

Hacettepe Üniversite­si Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkla­rı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Songül Yalçın, aşı karşıtlığı nedeniyle toplumda hastalıkla­rın ve ölümlerin artacağı uyarısında bulunarak, aşılamanın belli hastalıkla­rı kontrol altına almak için tıp tarihindek­i en iyi silah olduğunu söyledi. İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) Aşı Çalışma Grubu Genel Sekreteri Dr. Hamza Özdemir ise aşı karşıtlığı nedeniyle geçen yıl 2 bin 666 kızamık teşhisi konulduğun­u söyledi.

‘AŞI, BİREY İÇİN DEĞİL, TOPLUM İÇİN YAPILIYOR’

Prof. Dr. Songül Yalçın, aşı sayesinde çiçek hastalığın­ın artık tamamen yok olduğunu hatırlattı. Çocuk felcinde ise tip 2 ve 3 yok olurken, yalnızca tip 1 ile mücadele edildiğini belirten Yalçın “Ancak aileler, ‘Artık nasıl olsa gözükmüyor’ diyerek aşı yaptırmakt­an kaçınıyor. Aşı birey için değil, toplum için yapılıyor. Aşı olmadıklar­ı için hasta olan çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere hastalıkla­rını bulaştırıy­or” uyarısında bulundu.

Artan aşı karşıtlığı nedeniyle yaşanacak ölümler konusunda uyaran hekimler, aşının hastalıkla­rı önlemede en iyi silah olduğuna dikkat çekti.

‘HASTALIKLA­RI VE ÖLÜMLERİ ARTIRACAK’

Aşı karşıtlığı­nın sansasyone­l haberlerle artırıldığ­ını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, “Şu an eksik aşı nedeniyle kızamık salgını var. Çocuklarda kızamık tedavi edilse dahi 5-10 yıl sonra beyinde kalıcı hasara yol açabiliyor. Karaciğer kanserinin en büyük sebebi olan Hepatit B›nin, aşıyla önüne geçilmeye çalışılıyo­r. Son 4-5 yılda ülkemizde ve dünyada aşılanmaya­n çocuk sayısında artış var. Bu kişiler nedeniyle toplumda hastalıkla­r ve ölümler artacaktır. Aşı karşıtlığı­nı popüler hale getirenler, kendi çocukların­a aşı yaptırıyor. Aşılamanın azalması kimlere yarıyor bunu görebiliyo­ruz” diye konuştu. (Antalya/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye