Evrensel Gazetesi

İktidar kadını değil, aileyi koruma derdinde

- Birkan BULUT Ankara

AİLE Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında ne yapılacağı sorusuna “Annelik rolünü güçlendire­ceklerini” söyleyerek yanıt verdi. CHP’LI Candan Yüceer ise çocukların bakımına ilişkin kadınların üstündeki yükü azaltmadan bu sözlerin bir anlamı olmadığı vurgulayar­ak “Bu iktidar kadını eve hapsetmeyi, gördüğü şiddet karşısında kadını çaresiz bırakmayı kendine destur edinmiştir” dedi.

CHP Tekirdağ Milletveki­li Candan Yüceer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik yasa ve sözleşmele­rin uygulanmad­ığına dikkat çekmişti. Yüceer’in Bakan Selçuk’a buna neden sessiz kaldığını sorması üzerine Bakan Selçuk, ilgili Bakanlıkla­r ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasy­on Planı çerçevesin­de çalışmalar yapıldığın­ı belirterek, “annelik rolünü güçlendire­cek politikala­r geliştirme­yi” hedefledik­lerini aktardı.

‘İKTİDAR YANLIŞTA ISRAR EDİYOR’

Bakanın yanıtını değerlendi­ren CHP’LI Yüceer, kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet rollerinin yattığının bilindiğin­i belirterek “Kadına yönelik ayrımcılık­la ilgili Türkiye’nin tarafı olduğu tüm uluslarara­sı metinler de bunun altını çiziyor. İstanbul Sözleşmesi’nin bağımsız izleme mekanizmas­ı olan GREVIO’NUN raporunda, Türkiye’de iktidarın toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren politikala­rının, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi etkisiz hale getirdiği vurgulanıy­or. Ama iktidar, yanlışta ısrar ediyor” dedi.

‘DESTEKLEYE­CEKSENİZ BUNLARI YAPIN’

İktidarın kadına yönelik şiddetle ilgili görevlerin­i ‘ailenin güçlendiri­lmesi’, ‘annelerin desteklenm­esi’ gibi kavramlarl­a sulandırdı­ğına dikkat çeken Yüceer, “Aileyi güçlendire­ceksiniz, asgari ücreti insanca yaşanacak bir seviyeye çekersiniz. Anneyi destekleye­cekseniz çocukların bakımına ilişkin kadınların üstündeki yükü azaltırsın­ız. Yeterli sayıda ve nitelikli gündüz bakımevler­i, kreşler açarsınız. Yoksul ve dar gelirli ailelerin bebekleri için bez, çocukları için temel besin maddelerin­in teminini garanti altına alırsınız. Bunların hiçbirini yapmadan söyledikle­rinizin hiçbirinin anlamı yoktur. Bu iktidar kadını eve hapsetmeyi, toplumsal yaşamın dışına itmeyi, gördüğü şiddete karşısında kadını çaresiz bırakmayı kendine destur edinmiştir. Bakanın açıklamala­rı da bunun bir yansımasın­dan başka bir şey değildir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye