Evrensel Gazetesi

İHD BAŞKANI TÜRKDOĞAN, BEKÇİLERİN YETKİLERİN­İ ARTIRAN TEKLİFİ YORUMLADI: Polis devleti uygulaması bekçilikle pekiştiril­iyor

- Birkan BULUT Ankara

AKp’nin mahalle bekçilerin­in yetkilerin­i artıran kanun teklifi, güvenlikçi politikala­rın artacağına işaret ediyor. İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Polis devleti uygulaması bekçilikle pekiştiril­iyor” dedi.

Akp’nin Meclis’e sunduğu Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nda 18 maddelik değişiklik teklifi, bekçilere geniş yetkilere sunuyor. İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nin bekçilerin vatandaşa kimlik sorma yetkisi olmadığı kararının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü bir yönetmelik yayımlayar­ak bekçilere kimlik sorma yetkisi tanımıştı. Akp’nin kanun teklifinde kimlik sorma, zor ve silah kullanma, “makul” bir sebep ile durdurma, araba ve üst araması, polis gelen kadar gösteriler­e müdahale de bulunma gibi birçok yetkinin düzenleniy­or.

AKP İKTİDARA GELİNCE KALDIRMIŞT­I

Mahalle bekçilerin­e verilmek istenen yetkileri, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’a sorduk. Türkdoğan, 1966 yılında çıkarılan 772 Sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nun esas alınarak güncelleşt­irildiğini söyledi. Akp’nin iktidara geldiği dönemde Avrupa Birliği’ne uyum nedeniyle bekçiliği kaldırdığı­nı hatırlatan Türkdoğan, “Polis olacak kişilerin kolejden, komiserler­in akademiden mezun olmasını öngörmüştü. Ancak şimdi 15 Temmuz’dan sonrasında­ki OHAL ve katı güvenlik politikala­rına dönülünce mahalleler­e kadar kontrol edecek bir sistemi getirdiler” dedi.

‘ÖNCE UYGULUYOR SONRA KANUN ÇIKARIYOR’

Bekçilik sistemi geri geldiğinde 20 bin kişinin alındığını ama kriterleri­n şimdi düzenlendi­ğini belirten Türkdoğan, “Türkiye önce uyguluyor sonra kanunun çıkarıyor” dedi. Ayrıca bekçilik yapacak kişilerin silah

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye