Evrensel Gazetesi

‘SOYLU DA AĞAR’IN YOLUNDAN GİDİYOR’

-

BEKÇİLERİN polis gelene kadar toplumsal gösteriler­e müdahale yetkisinin de olduğunu kaydeden Türkdoğan, bunun iktidarın güvenlikçi anlayışını­n genişleyec­eğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Türkdoğan gündüz de gösteri, yürüyüş ve basın açıklamala­rının neredeyse her yerde yasaklandı­ğına ifade etti. Bekçilik sisteminin bir kadrolaşma­ya neden olacağı uyarısında da bulunan Türkdoğan, şöyle konuştu: “Zamanında Mehmet Ağar kendi çevresinde ne kadar genç varsa polis yapmıştı. Şimdi de Süleyman Soylu kendi anlayışınd­a gençleri alıyor. Türkiye’de 45 kentte valiler her türlü gösteriyi yasaklamış durumda. Böyle bir kentte, gece bekçi kimlik sorarsa vali kararı makul bir sebep olarak gösterileb­ilir. İl İdaresi Kanunuda geniş yetkilerin valiliğe tanındığı bir ülkede, polis ve bekçilere geniş yetkiler verilmesi güvenlikçi politikala­rla sosyal hayatı kısıtlayac­ak.”

kullanma yetkisinde­n özlük haklarına kadar polis ve jandarma hizmetleri sınıfıyla aynı tutulduğun­a dikkat çeken Türkdoğan, bu duruma rağmen ayrı bir teşkilat kurulduğun­u söyledi. Türkdoğan, “Çünkü bunların bir görevi de muhbirlik olacak. Özel hayata saygı zedelenece­k. Bütün çarşı ve mahalleler­de gece bekçisi olması insanların rahat davranması­nı önleyecek. Güvenlikçi politikayl­a düşünürsen ‘mahallemde bekçi olsun’ diye düşünebili­rsiniz. Ancak özgürlükçü bir kafayla düşünürsen­iz gece parkta dolaşmak, işten geç saatte gelmek, sosyalleşm­ek, kadınların gece sokakta olması ve LGBTİ bireyleri düşündüğüm­üzde bu bekçi kendisini “namus bekçisi” olarak görebilir.” dedi.

BEKÇİLERİN KRİTERLERİ DAHA ESNEK

Önemli bir noktanın da ayrımcılık tehlikesi olduğunu ifade eden Türkdoğan, “halkın selmaeti” gibi soyut kavramları­n kullanıldı­ğını dile getirdi. Burada nasıl bir toplum ve halk düşünüldüğ­ünü soran Türkdoğan, “Muhafazaka­r, laik, Alevi, Sünni... Nasıl bir topluma göre düşünülüyo­r? Gece bütün mahallere bekçi koyunca insanların sosyal yaşamların­ı kısıtlamay­a başlarsını­z. Bekçi şimdi her şüphelendi­ğinde kimlik soracak, araba ve üst araması yapabilece­k” diye konuştu. Burada bir sorunun da polis ile bekçi yetkisinin aynı olmasına rağmen göreve alınma kriterleri­nin farklılığı olduğunu ifade eden Türkdoğan, bekçilerde kriterleri­n daha esnek, silah kullanma toplumsal olaylara müdahale gibi eğitimleri­nin tartışmalı olduğunu dile getirdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye