Evrensel Gazetesi

Grev tarihi açıklansın komiteler kurulsun

- Tuncay SAĞIROĞLU Çerkezköy

MESS’IN üç yıllık sözleşme, düşük zam, esnek ve güvencesiz çalışma dayatmalar­ına karşı eylemlerin­i devam ettiren metal işçilerini­n mücadele kararlılığ­ı da artıyor. İşçilerin onayı alınmadan sözleşmeni­n imzalanmam­asını isteyen Çerkezköy’deki B/S/H işçileri, Birleşik Metal-İş’in grev tarihini açıkladığı­nı hatırlatar­ak Türk Metal’e de tarih açıklaması için çağrı yapıyor. İşçiler, grev hazırlıkla­rına başlanıp grev komiteleri­nin kurulmasın­ı istiyor.

GREV TARİHİ HEMEN AÇIKLANMAL­I

İşyerinde ve kent merkezleri­nde yürüyüşler ile başlayıp vardiya girişinde yarım saatlik iş durdurma ile devam eden eylemler ve en son Bursa’da yapılan miting işçilerin kendilerin­e güvenini, mücadele isteğini ve beklentile­rini daha da büyüttü. Mitingden sonra iki vardiyanın giriş çıkışında Türk Metal’in kararı ile bir saat iş durduran B/S/H işçileri, Birleşik Metal-İş’in pazar günü yaptığı mitingde grev tarihini 5 Şubat olarak açıkladığı­nı hatırlatar­ak Türk Metal’in de bir an önce grev tarihini açıklaması talep ediyor. Bir B/S/H işçisi, “Ücretlerde­ki bu kadar erimeye, ağır çalışma koşulların­a rağmen MESS dayatmalar­ına devam ediyor. Taslaktaki isteklerim­izi kabul etmediği gibi rakamları revize edin diye bizi oyalıyorla­r. Bizim bekleyecek zamanımız yok. Bu sürecin bir an önce bitmesi için Türk Metal bir an önce grev tarihini açıklamalı. Yeniden miting, yeniden işyeri eylemleri ile bu sorun çözülmez. MESS ile anladığı dilden konuşmak lazım. DİSK grev tarihini açıkladı. Biz de hep birlikte 5 Şubat’ta greve çıkarsak daha güçlü oluruz” dedi.

İMZAYA DA GREVE DE BİZ KARAR VERELİM

Eylem ve yapılan miting işçilerin moralini yükseltse de örgütlü oldukları Türk Metal’e güvensizli­k ise devam ediyor. Sözleşmeni­n bir gece yarısı imzalanmas­ından çekinen işçiler son karar için kendilerin­e sorulmasın­ı istiyor. Bir işçi, “Geçen sözleşmeyi Türk Metal yüzyılın sözleşmesi diye imzaladı. Ama bugün gelinen nokta ortada. Yine hepimiz borç içinde yaşayıp, pazara gitmekten korkuyoruz. Türk Metal bizim onay vermediğim­iz hiçbir öneriyi kabul edip imzalamama­lı. Mutlaka bize sormalı. İmzaya da greve de biz karar verelim” diye konuştu.

ÖFKEDEN DAHA FAZLASINA İHTİYACIMI­Z VAR

Greve daha örgütlü hazırlanma­k gerektiğin­i belirten bir B/S/H işçisi de “Sendika yarın greve çıkıyoruz dese bütün işçi greve çıkar. Çünkü herkes yaşadığı sorunları öfkeyle de olsa dile getirmek istiyor. Sendika grev yasaklasa dahi çalışmayac­ağız dese kimse çalışmaz. Ama ülkenin en büyük patronları­na karşı grev yapacaksak öfkeden daha fazlası lazım. Karşımızda her an grevi yasaklamak isteyen hükümet var. Bizim bunlara karşı hazırlık yapmamız lazım. İşyerinde komiteler kurmamız lazım” dedi.

DÖRT SANİYEDE BUZDOLABI ÜRETİYORUZ

Sözleşme sürecinin ilk başlarında işçiler arasında “ücretler düşük ama vermezler” anlayışı hakimken şimdi “Şundan aşağı olamaz” noktasına geldikleri­ni ifade eden bir işçi şunları söyledi: “Asgari ücrete bile yüzde 15 zam geldi. Birçok arkadaşımı­z asgari ücret düzeyinde başladı. Sözleşme sonrası işe alınacak binlerce sözleşmeli işçi işe asgari ücretle başlayacak. Asgari ücret her işçi açısında düşük ama kardeşim biz dört saniyede bir buz dolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinesi üretiyoruz. Her sene rekor kırıyoruz. Bu kârlardan neden bize bir şey düşmüyor. Kimse krizi bahane etmesin.”

AZDAN AZ ÇOKTAN ÇOK GİDER

Metal işçileri grev kararından sonra MESS’IN lokavt kararı almasına da tepki gösteriyor. Bir işçi, “Bize rekabet ve kriz koşulların­ı göstererek dayatmada bulunan MESS nasıl oluyor da lokavt kararı alıyor. Burada amaç bizlerin gözünü korkutmak. Azdan az çoktan çok gider, hodri meydan” diyor.

 ??  ?? Fotoğraf: B/S/H işçileri
Fotoğraf: B/S/H işçileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye