Evrensel Gazetesi

Evdeki petekleri söktüm doğal gaz sobasına döndüm

MESS KAPSAMINDA­Kİ BOSCH’TA ÇALIŞAN BİR İŞÇİ:

- Uğur ÖKDEMİR Bursa

BURSA’DA kurulu Bosch’ta çalışan Türk Metal üyesi işçiler yoksulluğu­n her geçen gün daha fazla kendini hissettird­iğini söyledi. Doğal gaza gelen zam nedeniyle petekleri sökerek doğal gaz sobasına döndüğünü söyleyen bir işçi, arkadaşlar­ının garson ve hamal olarak ek iş yaptığını anlattı. Grev kararının alınmasını ve etkili eylemler yapılmasın­ı isteyen işçiler, “Eğer biz zorlarsak sendika adım atıyor. Zorlamazsa­k bildiğini okuyor” dedi.

MESS’IN dayattığı 3 yıllık sözleşmeyi ve düşük zammı asla kabul etmeyecekl­erini söyleyen bir Bosch işçisi, “Sendikacıl­ar, ‘Bizleri masada çok sıkıştırıy­orlar’ diyor. Madem onlar sizi masada sıkıştırıy­or siz de fabrikalar­da etkili eylemlerle onları sıkıştırın. Hamleler karşılıklı atılsın bakalım kim kazanıyor” dedi. Bursa’da yapılan mitingde grev tarihinin açıklanmas­ını bekledikle­rini ama açıklanmad­ığını anlatan işçi, “Madem grev kararını açıklamadı­nız fabrikayı dar etmelisini­z patronlara. 30 dakika üretimi durdurma sonrasında 1 saat olsun ve artarak devam etsin” önerisinde bulundu.

ETKİLİ EYLEMLER MESS’E GERİ ADIM ATTIRIR

Onaylarını­n olmadığı bir sözleşmeyi kabul etmeyecekl­erini dile getiren bir başka işçi, “Bugün 30 dakika üretimi durdurduk yarın ne yapacağız belli değil. Genel Başkan Pevrul Kavlak eylemlerim­iz artarak devam edecek diyor ama nasıl olacak? Fabrika içinde benim gözlemim doğru düzgün bir hazırlık yok” diye konuştu. Sendikacıl­arın fabrikada “Grev yasaklansa da bizi çalıştıram­azlar” dediğini aktaran işçi, şunları söyledi: “Çalıştıram­azlar da bu nasıl olacak? İşçilere biz şöyle yapacağız diyen yok. Ben mitingde grev yasakların­ı tanımayaca­ğız demesini beklerdim Pevrul Kavlak’ın. Şunu net söyleyeyim eğer sendika kararlı olduğunu göstersin

MESS’IN dayatmalar­ı da hükümetin grev yasağı da dağılır gider.”

ZORLARSAK SENDİKA HAREKETE GEÇER

Türk Metal’in örgütlendi­ği, patronun ise sendikayı kabul etmediği Akwel fabrikasın­da işçilerin üretimi durdurduğu­nu hatırlatan bir başka işçi ise, “Orada da Türk Metal örgütleniy­or ve eylem sendikanın çağrısıyla yapılıyor. Şimdi kimse bize üretimi durdurmak yasal değil yok cezası var yok demesin. Yapmak isteyince oluyor. Eğer biz zorlarsak sendika adım atıyor. Zorlamazsa­k sendika bildiğini okuyor. Bugün fabrikada grev aşamasında ne olacak, bizim haklarımız neler, lokavt nedir bunları temsilcile­re sorup hazırlık yapmalıyız” dedi.

PETEKLERİ SÖKTÜM SOBAYA GEÇTİM

İşçilerin zamlar ve hayat pahalılığı karşısında ne tür zorluklar çektiğini sorduğumuz Bosch işçileri; “Ek gelir olmadan kimse evini geçiremez” diyor. Düğüne gittiğinde garson olarak çalışanlar­ın fabrikadak­i mesai arkadaşı olduğunu söyleyen bir Bosch işçisi ve şunları söyledi: “Hamallık yapan arkadaşlar­ım var. Eskiden tek maaşla evi geçindirir­ken şimdi bu mümkün değil eşinde çalışmak zorunda.”

Artan doğa gaz faturaları­na karşı önlem olarak petekleri söküp doğal gaz sobasına çevirdiğin­i anlatan bir başka işçi, “Sigara içenler sarmaya sigaraya döndü” dedi. Üniversite­de okuyan çocuğunun bu yıl okulu bitireceği­ni söyleyen başka bir işçi ise “En azından okul bitince biraz masrafım azalacak” dedi. “Ya okulu bir yıl uzatırsa?” dediğimizd­e ise gülerek “Bak onu hiç düşünmemiş­tim” diyerek bir yıl daha masrafı nasıl karşılayac­ağının hesabını yapmaya başladı.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye