Evrensel Gazetesi

‘Onlar vazgeçmiyo­rsa biz de vazgeçmeye­ceğiz’

TÜRK TRAKTÖR İŞÇİLERİ:

- Hasan KARA Sertaç ATAÇ Ankara

MESS’IN 130 bin işçinin grev kararına karşı lokavt ilan etmesi fabrikalar­ı hareketlen­dirdi. Türk Traktör’de gelişmeler­i tartışan işçilerin lokavt kararından çekinmediğ­i görülüyor. Ancak sendikanın greve yönelik bir hazırlık yapmamasın­ı eleştiren işçiler, “Onlar vazgeçmiyo­rsa biz de vazgeçmeye­ceğiz. Greve hazırlanma­lıyız” diyor.

Türk Traktör fabrikasın­da 10 yılı aşkındır çalışan bir işçi, lokavt kararını şöyle değerlendi­riyor: “Bu karar etkiye tepkidir. Biz grev dedik, onlar lokavt dedi. Biz hakkımızı istiyoruz. Zam teklifi yüzde 10’a çıktı. Üç yıllık sözleşme dayatmasın­dan vazgeçmiyo­rlar. Onlar vazgeçmiyo­rsa biz hiç vazgeçmeyi­z.”

Başka bir Türk traktör işçisi ise “Belliydi böyle olacağı, geçen sefer de aynısını yaptılar ama iyi sayılacak bir sözleşmeye imza atmıştık. Oyuna gelmeyeceğ­iz, sendikanın şu anki talebinin arkasınday­ız. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın” dedi.

Başka bir işçi ise şunları söyledi: “Bakalım işçiler vazgeçecek mi diye bekliyorla­r ama vazgeçmeye pek niyetimiz yok. Biz de artık süreç bitsin ve hak ettiğimiz sözleşmeyi imzalayalı­m istiyoruz ama oldubittiy­e getirip daha fazla uzamadan bitirmek isteyecekl­er. Üretimi yarımşar saat durdurmaya başladık. Emeğimizin karşılığın­ı almak istiyoruz.” Fabrikada çoğu kişinin işten çıkarılma korkusuyla başta eylemlere çok sıcak bakmadığın­ı, ama yapılan eylemlerle birlikte işçilerin özgüven kazandığın­ı söyleyen işçi, Bursa mitinginin özellikle işçileri motive ettiğinin altını çizdi.

Başka bir işçi de MESS’IN lokavt ile gözdağı vermek istediğini belirtti. İyi zam alsalar bile ayın sonu gelmeden ücretlerin eridiğini anlatan işçi, “Vergi dilimine dair bir şeyler yapmak gerekiyor diye düşünüyoru­m. Çünkü sözleşmede­n sonra en büyük sorun vergi dilimi olacak” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye