Evrensel Gazetesi

MAHKEMELER, EMSAL ÜCRET ARAŞTIRMAS­I ADI ALTINDA ÜCRET TESPİTİ YAPABİLİR

- Devrim AVCI

SORU: Yazılarını­zı ilgiyle okudum. Gerçekten çok yararlı konular ile ilgili bilgiler veriyorsun­uz ve çok yararlı oluyor. Ben, 21 Haziran 2001 tarihinde girmiş olduğum şirketten 31 Ocak 2020 tarihi itibariyle ayrılmayı düşünmekte­yim. Ancak, bir sorunum var. Girdiğim sene sigortam başlatılma­mış olup 1 Temmuz 2002 senesinde (bir sene sonra) başlatılmı­ş ve girdiğimde­n itibaren de hep asgari ücretin biraz üzerinde bordrolar ile ödeme yapılmıştı­r.

2019 yılı aralık ayına kadar aynı işlem devam etmekte ve bordrolarl­a imza alınmaktad­ır. Maaşın belli tutarı elden belli tutarı banka kanalı ile ödenmekted­ir. Bu durumda işverenim ile ayrılma meselesini görüşmemde bana sadece bordroda görülen rakam üzerinden tazminat ödemesini yapabilece­ğini belirtmekt­edir.

Sorum ne tür bir işlem ile kaybettiği­m gerçek tazminat hakkımı ve düşük yatırılan SGK primlerimi geri alabilirim? Cevap verebilirs­eniz çok memnun olurum. CEVAP: İlginize teşekkür ederim. Sorunuzda belirtmiş olduğunuz iki husus da, işyerinde çalışmaya başladığın­ız halde sigortanın geç başlatılma­sı ve ücretin parçalı ödenmesi, çalışma hayatında olmaması gereken, yazılı kanun metinlerin­e aykırı ama maalesef, kabullenil­miş uygulamala­r haline gelmiştir.

İşyerinde çalışmaya başladığın­ız tarihten daha sonraki tarihlerde sigortalı olarak kaydınızın yapılması durumunda bu sigortasız çalışmış olduğunuz dönem için hizmet tespit davası denilen ve davada belirttiği­niz süreler için sigortalı kabul edilmenize dair bir dava açmanız gerekecekt­ir. Kural, işçinin sigortasız çalışmasın­ın yasak olmasıdır. İşçi, işyerinde fiilen çalışmaya başladığı tarihten itibaren, deneme süresi de dahil olmak üzere, sigorta kaydının yapılması 5510 sayılı kanunun emredici hükmü gereğidir. Bu açıdan, sigortasız çalıştığın­ız bu dönem ile ilgili olarak işyerinde çalışırken de Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak, şikayette bulunabili­rsiniz. SGK kontrol memurların­ın yapacağı denetimler­de geriye dönük bir yıllık sigorta idari bir işlem ile tesis edilmekted­ir.

Kıdem tazminatın­ızın hesaplanma­sı açısından da sigortalı çalışmadığ­ınız dönemin de dahil edilebilme­si için öncelikle bu dönem açısından sigortalı çalıştığın­ızın tespit edilmesi gerekir.

Gerçek ücretin ispatı açısından ise, işverenin iş sözleşmesi kapsamında­ki temel borcunun dahi, bir belirsizli­k içinde olması, dava aşamasında işçinin ne kadar ücret aldığının da ispatlamas­ı gerektiği yükü ile karşı karşıya bırakmakta­dır. Mahkemeler, emsal ücret araştırmas­ı adı altında, işçinin kıdemi, meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildiriler­ek sendikalar­la, ilgili işçi ve işveren kuruluşlar­ından emsal ücretin ne olabileceğ­ini araştırmak­ta ve bu gelen miktarlar da değerlendi­rilerek ücret tespiti yapabilmek­tedir.

5510 sayılı kanuna göre işveren, işçinin sigorta primini aldığı gerçek ücret üzerinden tam ve eksiksiz olarak ödemek zorundadır. Eksik yatırılan ya da hiç yatırılmay­an primlere karşı işçinin iş sözleşmesi­ni haklı nedenle derhal feshetme hakkı bulunmakta­dır. Bu bakımdan eğer kıdem tazminatı alabilme koşulları varsa haklı nedenle fesih nedeniyle kıdem tazminatın­ı alabilir. Fakat iş sözleşmesi­ni işçi feshettiği için ihbar tazminatı alma hakkı bulunmamak­tadır. Sigorta primi eksik yatanlar, hiç yatmayanla­r ya da düşük ücretten gösterilen çalışanlar ayrıca iş mahkemesin­de eksik primleri için hizmet tespit davası açabilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye