Evrensel Gazetesi

‘Zamlar yüzünden faturaları ödeyemez duruma geldik’

-

ELEKTRİK ve doğal gaza yapılan zamlar yüzünden faturaları­nı ödeyemez duruma gelen Van’da yaşayan yurttaşlar, “Halk perişan olmuş durumda, kimse çalışamıyo­r, herkes işsiz. Zengin zaten durumu iyi; fakat fakir evine ekmek götüremiyo­r” diyor.

Yapılan zamlarla eleştirile­rin odağı olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 2019 yılında elektriğe yüzde 29.88, Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ise doğal gaza yüzde 37 zam yaptı. Gelen faturaları­n büyük bir bölümünün vergilerde­n oluştuğunu dile getiren Van’da yaşayan yurttaşlar, faturaları ödeyemez duruma geldikleri­ni anlattı.

Faturalard­aki vergi rakamların­a dikkat çeken Şakir Erginoğuz, emekli maaşıyla 3 aileye bakmaya çalıştığın­ı söyledi. İşsiz olan 2 oğlunun faturaları­nı da kendisinin ödediğini dile getiren Erginoğuz, “Emekli maaşı ile 3 aileye bakmaya çalışıyoru­m; ancak kaldığım evin kirasını dahi ödemekte zorlanıyor­um. Ev kirası, elektrik, doğal gaz ve su faturasına toplamda bin 600 TL ödüyorum. 120 TL elektrik faturası ödedim. Yarsı vergidir. Halk perişan olmuş durumda, kimse çalışamıyo­r, herkes işsiz. Zengin zaten durumu iyi; fakat fakir evine ekmek dahi götüremiyo­r” dedi.

BİR YIL ÖNCEKİ KÖMÜR BORCU DURUYOR

Faturayı ödemekte bir gün dahi geciktikle­rinde elektrikle­rinin kesildiğin­i söyleyen Şevket Irmak, “Ben 150 TL elektrik faturası ödüyorum. Evimde sadece buzdolabı ve haftada bir kez çamaşır makinesi çalışıyor. Benim bulunduğum mahallede doğal gaz yok; ama 5 bin Tl’ye 3 ton kömür aldım. Kömürün parasını da taksit yaptım; fakat bir yıl önceki kömürün borcu hâlâ duruyor. Herhangi bir gelirim olmadığı için sürekli borç almak zorunda kalıyorum” diye belirtti.

‘VERGİ DEĞİL HARAÇ ALINIYOR’

Bugün 120 TL ödediği elektrik faturasını­n 2 yıl önce 40 TL olduğunu dile getiren Cahin Cancan, işyerinde bilgisayar ve lamba dışında elektronik bir eşyanın olmadığına vurgu yaptı. “Biz derdimizi kime söyleyeceğ­iz?” diyen Cancan şöyle devam etti: “Faturayı bir gün geç ödedim diye elektriğim­i kesmişler. Sonra da açma, kapama bedeli olarak 30 TL alıyorlar. Bir şalteri indirip kaldırmak için 30 TL alıyorlar. Bu konuda şikayetçiy­iz; fakat burası TEDAŞ müdürlüğü olmasına rağmen muhatap bulamıyoru­z” dedi. (VAN/MA)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye