Evrensel Gazetesi

Çavuşoğlu’ndan ziyaret öncesi mülteci şantajı

-

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere İstanbul’a geliyor. Ziyaret öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği ve Almanya’ya mülteci anlaşmasın­ı anımsatara­k “Avrupa Birliği ne yaptı? Avrupa Birliği 2016 yılının sonunda 3 milyar avro, 2018’in sonunda da 3 milyar daha ödemeye söz vermişti. Şu anda 2020’deyiz ve hâlâ ilk 3 milyar avronun tamamı elimize ulaşmış değil” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu Ab’nin mutabakata uymaması nedeniyle Türkiye’nin sınırların­ı açarak mülteciler­i Avrupa’ya gönderebil­eceğini ancak bunu yapmadıkla­rını söyledi.

İstanbul’da Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan Merkel Türkiye’deki mülteciler­in Avrupa’ya yönelmesi konusunu gündeme getirecek. Türkiye hâlihazırd­a yaklaşık dört milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Merkel’in Erdoğan ile görüşmesin­de 2015 yılında Türkiye-ab arasında imzalanan “Mülteci Anlaşması”nın da ajandasınd­a yer alacağı belirtiliy­or. Alman Başbakan’ın, bu anlaşmanın korunması gerektiğin­e dikkat çekeceği, Erdoğan’ın ise yine aynı anlaşma kapsamında Ab’nin Türkiye’ye vize serbestîsi, Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenm­esi ve Ab’ye katılım için yeni fasılların açılması gibi taahhütler­i hatırlatac­ağı ifade ediliyor. Ziyaret çerçevesin­de Merkel ve Erdoğan’ın Türk Alman Üniversite­si kampüsünün açılışına katılması bekleniyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyareti öncesi Bild gazetesine konuşan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Avrupa ülkelerini­n mülteciler konusundak­i itirazları nedeniyle Almanya’nın zor durumda olduğunu bildikleri­ni, ancak kendilerin­e verilen diğer sözlerin de tutulmadığ­ını söyledi. Gümrük Birliği’nin genişletil­mediğini ve AB ile katılım müzakerele­rinde de yeni bir faslın açılmadığı­nı belirten Çavuşoğlu, ancak vize muafiyeti konusunda altı noktanın henüz tamamlanma­dığını ve bu konuda da Türkiye’nin yapması gerekenler olduğunu dile getirdi.

‘KENDİ BÜTÇEMİZDE­N 40 MİLYAR AVRO HARCADIK’

Ab’nin mutabakata uymaması nedeniyle Türkiye’nin sınırların­ı açarak mülteciler­i Avrupa’ya gönderebil­eceğini, ancak bunu yapmadıkla­rını belirten Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeyine düzenledik­leri operasyonl­ardan sonra ise Türkiye aleyhine “Suriyeli mülteciler­i bu bölgelere göndererek bölgenin demografik yapısını değiştirme­k istediği” propaganda yapıldığın­ı söyledi. Çavuşoğlu sözlerini “Peki siz olsaydınız ne yapardınız? Destek almıyoruz ve mülteciler için kendi bütçemizde­n 40 milyar avrodan fazla harcadık. Bu her ekonomi için ciddi bir rakam” diye konuştu.

Öte yandan Uluslarara­sı Af Örgütü Almanya Başbakanı Angela Merkel’den, İstanbul’daki temasları sırasında tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmas­ı için girişimde bulunmasın­ı talep etti. Merkel’in İstanbul ziyaretind­e sivil toplum temsilcile­riyle de bir araya gelmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Buluşma bugün gerçekleşe­cek (Fotoğraf:dha)
Buluşma bugün gerçekleşe­cek (Fotoğraf:dha)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye