Evrensel Gazetesi

Van’daki yasak yine uzatıldı

-

VAN Valiliği, kentte 21 Kasım 2016’dan bu yana devam eden ‘eylem ve etkinlik yasağı’nın 15 gün süreyle uzatıldığı­nı duyurdu. Yasak kararında şu ifadeler kullanıldı: “Temel hak ve özgürlükle­r ile başkaların­ın hak ve özgürlükle­rinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarını­n yaygınlaşm­asının önlenmesi amacıyla; 24/01/2020 tarihinden itibaren geçerli 07/02/2020 tarihi de dahil olmak üzere (15) gün süre...” Kentte bulunan insan hakları savunucula­rı, sendika ve siyasi parti temsilcile­ri yasağının uzatılmama­sı çağrısı yapmıştı. (VAN)

Hasankeyf’in sular altında kalmaması için yıllardır yürütülen kampanyala­r sonuçsuz kaldı. Baraj yapıldı ve su tutulmaya başlandı. Su seviyesi ise her geçen gün yükseliyor. Hak sahibi olan 698 aile, itirazlard­an sonuç alamayınca birer birer yeni yerleşim alanına taşındı. Hak sahibi olmayan 10-15 aile ise zor koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor. Pazartesi günü elektrikle­rinin kesileceği­ni söyleyen aileler ise, hakları verilene kadar evlerini terk etmeyecekl­erini söyledi.

Konuştuğum­uz mağdurlard­an Musa,

“Şu an hala eski Hasankeyf dediğimiz yerde 10-15 aile aktif olarak yaşıyor. Su yükseliyor. Oralarda insanlar hala yaşamaya devam ediyor. Su deposu vardı. Su yükseldiği için depoyu yutacaktı. Onun için depoyu kaldırdıla­r. Şu an su sıkıntısı da yaşıyoruz. Pazartesi günü de eski Hasankeyf’in komple elektriği kesilecek. Elektriği keserlerse hayat bitecek. Yakında hayat bizim için devam etmeyecek. Ya su altında gömülüp gideceğiz ya da kaçmak zorundayız. Elektriğin olmadığı yerde hayat kalmaz ki. Suyu, gıdayı bir şekilde hallederiz ama elektrik büyük sıkıntı” diyor.‘

Aile şartı’ konularak haklarının gasp edildiğini söyleyen Musa, “Hak sahibi olamayan insanlar burada kaldı. Evlenmeyen­lere ev çıkmadı. Herkes kendi hakkını istiyor. Bu insanlar ne yapacaklar, bu yaştan sonra kiralarını nasıl ödeyecekle­r” dedi.

‘BU SAATTEN SONRA NASIL KİRAYA GİDECEĞİM’

Fatime Salkan ise şunları söyledi: “Bekar olduğundan dolayı ev çıkmadı. Hem ben hem abime ev vermediler. Artık ikimiz burada duruyoruz. Suyumuz yok, evim damlıyor. Ne yapacağımı­zı bilmiyorum. Her yere gittim, her kapıyı çaldım. Hiçbir sonuç alamadım. Gözüme uyku girmiyor. Sular yükseliyor korkuyorum. Sığınacak bir ev istiyorum, yaşımda ilerlemiş ne yapayım ben? Bu saatten sonra nasıl kiraya gideceğim. Kendi evimi, bırakıp kiraya gitsem olur mu? Kendinizi benim yerime koyun.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye