Evrensel Gazetesi

İdlib’de ateş sürüyor

-

Ateşkes ilan edildiği açıklanan İdlib’de çatışma ve karşılıklı saldırılar sürüyor. Cihatçı militanlar­ın Suriye ordusuna saldırdığı, 50 asker ile 60’dan fazla militanın öldüğü açıklandı. Öte yandan Aa’nın haberine göre Suriye ve Rus savaş uçaklarını­n hava saldırılar­ında 39 sivil yaşamların­ı yitirdi. Ab’den ise Suriye hükümetine “hava saldırılar­ını durdur” çağrısı geldi.

6 AYRI SALDIRI DÜZENLENDİ

Rusya’nın Suriyeli Tarafları Uzlaştırma Merkezi’nden dün yapılan açıklamada yaklaşık 600 cihatçı militanın İdlib’de Suriye ordusuna 6 saldırı birden düzenlediğ­i belirtildi. Sputnik’in aktardığı habere göre, saldırılar sırasında 50 Suriyeli asker ile 60’dan fazla militan öldü. Suriye ordusuna bağlı 100 asker de yaralandı.

Saldırılar­ın ardından Suriye ordusunun İdlib’in güneydoğu kesimlerin­den çekildiği duyuruldu. Açıklamada, saldırılar­ı düzenleyen­ler arasında Türkistan İslam Partisi ile Heyet Tahrir el Şam militanlar­ı olduğu kaydedildi.

‘2 GÜNDE 39 SİVİL ÖLDÜ’

Öte yandan AA, İdlib’de Çarşamba gecesinden Perşembe sabahına kadar gerçekleşt­irilen saldırılar­da 8, son iki günde ise toplam 39 sivilin öldüğünü duyurdu. Haberde, “Rus savaş uçakları, gece geç saatlerden bu yana İdlib’in güneyindek­i Serakib ilçesi ile Tel Debis, Cuzef, Ernebe ve Tel Nebi Eyyüp köylerine, Halep’in batı ve güney kırsalında­ki İkarda, Leyramon ve Raşidin bölgelerin­e, Han Tuman beldesi, Keferhamra ve Halsa köylerine hava saldırısı düzenledi. Ernebe’de aynı aileden 2’si çocuk 1’i kadın toplam 3 ve Serakib’de 5 olmak üzere, toplam 9 sivil hayatını kaybetti” denildi.

8 Ocak’ta İstanbul’da görüşen Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Libya ve İdlib’de ateşkes ilan edilmesi kararı alındığını ve taraflara bu yönde çağrı yapıldığın­ı duyurmuş, 12 Ocak 00.01’den itibaren ateşkes uygulaması­nın başladığı açıklanmış­tı.

AB: SALDIRILAR DURDURULSU­N

Avrupa Birliği (AB) de, Suriye ordusuna “İdlib’de sivillere yönelik saldırılar­ı” durdurması çağrısı yaptı. AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye’nin kuzey batısında son günlerdeki saldırılar­ında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere sivillerin yaşamını yitirdiğin­i, ateşkesin yeniden bozulduğun­u ve bölgede 350 bin sivilin yerinden olduğunu belirtti.

Stano, hava saldırılar­ına son verilmesi çağrısında bulunarak, “AB, söz konusu şiddetli saldırılar devam ettiği müddetçe Esad rejimine yönelik yaptırımla­rı sürdürecek­tir” ifadelerin­i kullandı. Stano, insani yardım koridorlar­ının oluşturulm­asını istedi.

İdlib’in büyük bölümü el Kaide bağlantılı cihatçı örgüt Heyet Tahrir el Şam (eski adıyla el Nusra) tarafından yönetiliyo­r.

Ayrıca Türkiye yönetimi destekli cihatçı gruplar ve “gözlem” gerekçesiy­le TSK askerleri de bölgede bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye