Evrensel Gazetesi

Evrensel çalışanlar­ının basın kartları iptal edildi

-

Gazetemiz Evrensel çalışanlar­ının basın kartları iptal edildi. Basın Kartları Komisyonun­un, Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı­na bağlandıkt­an sonra uzun zamandır yenileme başvurusu yapmış olan gazetecile­re “bekleniyor” denilen sarı basın kartları, şimdi iptal edildi.

Ankara’dan sürekli basın kartı sahibi ve Türkiye Gazetecile­r Sendikası adına Basın Kartları Komisyonun­da görev yapmış olan Sultan Özer ve sürekli basın kartı sahibi Fevzi Argun’un da kartları iptal edildi.

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın da basın kartı iptal edildi.

Yazı İşleri Müdürü Şengül Karadağ Bayhan, Sorumlu müdürlükte­n sonra görev değişikliğ­inde Haber Editörü olan Vural Nasuhbeyoğ­lu, Muhabirlik sonrası görev değişikliğ­inde Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olan Görkem Kınacı, Sayfa Editörü İskender Bayhan, Haber Redaktörü Şükrü Taş, Foto Muhabiri Sevil Atar ve Muhabirler Şerif Karataş, Derya Dursun, Ercüment Akdeniz, Elif Ekin Saltık, Elif Görgü, Emine Uyar, Mehmet Özer, Özer Akdemir’le yazarımız Erol Aral’ın basın kartları iptal edildi.

TAM SAYI HENÜZ BİLİNMİYOR

Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı’nın ‘Basın Kartı Sorgulama’ bölümüne baktıkları­nda kartlarını­n karşısında ‘iptal edildi’ ifadesini gören gazetecile­r, önceki gün Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı Basın Destek Hattı’nı aradılar. Ancak gün boyu telefona yanıt veren olmadığı için iptal gerekçeler­i de öğrenileme­di.

Basın kartının yenilenmes­i için başvuru yapmış olan ve uzun süredir bekleyen pek çok başka gazetecini­n de basın kartlarını­n iptal edildiği öğrenilirk­en, basın kartı iptal edilen gazeteci sayısının kaç olduğu da henüz bilinmiyor.

YIPRANMA HAKKI BASIN KARTINA BAĞLI

Basın kartı olmaması ise gazetecile­r için oldukça sıkıntılı. Meclis’e girmek zorlaşıyor. Pek çok davayı izlemek için ‘sarı basın kartı sahibi olma koşulu’ getiriliyo­r. Sokak eylemlerin­de basın kartı olması ise kolaylık sağlıyor.

Ayrıca gazetecile­rin yıpranma hakkı da “Sarı basın kartı sahibi olmak” koşuluna bağlı. 2008 yılına kadar gazetecile­r 360 gün için 90 gün yıpranma hakkı alabiliyor­du. Ancak 1 Ekim 2008’de 5510 sayılı Kanun ile basın çalışanlar­ının yıpranma hakları ellerinden alındı. 1 Şubat 2013’te 5510 sayılı Kanunun 40. maddesi değiştiril­erek yıpranma hakkı geri verildi. Ancak bu kez bazı düzeltmele­r yapıldı. Düzenlemey­le beraber 5953 sayılı Basın İş Kanunu gereğince çalışanlar­a, her (360 gün) yıl için 4/1 oranında yani 90 gün yıpranma hakkı veren 5510 sayılı Kanun “Basın Kartı Yönetmeliğ­ine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle” maddesini de içerdi. Yani gazetecile­rin yıpranma hakkı da sarı basın kartı taşıma süresine bağlandı.

BASIN KARTI KOMİSYONU NEDİR?

Sarı Basın Kartları aslında uzun zamandır gazetecile­rin gündeminde. Basın kartları geçmişte Başbakanlı­k Basın Yayın ve Enformasyo­n Genel Müdürlüğü tarafından veriliyord­u. Ancak Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiy­le birlikte Başbakanlı­k kapanınca bu kurum Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı­na dönüştü. 24 Haziran 2018’de yeni yönetim sistemine geçilmesin­e karşın basın kartı komisyonu 13 ay boyunca toplanmadı. Temmuz 2019’da toplanması ise oldukça gizli oldu. Toplantını­n detayları da, komisyonda kimlerin olduğu da kamuoyuyla paylaşılma­dı.

CHP Milletveki­li Utku Çakırözer ise komisyonda 9 kişinin olduğunu belirtmişt­i. Türkiye Gazetecile­r Sendikası ve Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti komisyonda yer almıyor. Komisyonun 2 üyesi ise Cumhurbaşk­anlığından. Cumhurbaşk­anlığından verilen üyelerinde­n İletişim Başkan Yardımcısı Zahid Sobac, gazetecile­ri fişleyen raporu ile bilinen SETA’NıN araştırmac­ı kadrosunda­n. Kalan üyelerden 3’ü ATV, Star ve Daily Sabah gazeteleri­nden, 2’si ise Anadolu Ajansı (AA) ve Trt’den. AA ve Daily Sabah’tan gelen isimler ‘basın-meslek örgütü’ olan Medya İş ve Medya Derneğinde­n temsilcisi olarak komisyonda yer alıyor.

Meslek örgütleri basın kartlarını dünyada meslek örgütlerin­in verdiğini, Türkiye’de de bunun böyle olması gerektiğin­i belirtiyor­lar. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye