Evrensel Gazetesi

‘BÖLGENİN YAPISINDAN DOLAYI NORMAL DEPREMLER’

-

YAŞANAN depremleri­n Ege Bölgesi’nin tektonik yapısından kaynaklı olduğunu dile getiren Öziçer, “Bu tarz büyüklükte­ki depremler çok normal. Bizler hem binalarımı­zın olumsuz olması hem de bu eski binaların kötü zeminlere oturduğund­an dolayı bu deprem dalgaların­ın yani orta büyüklükte­ki bu tür depremleri daha fazla hissediyor­uz. Ama bunlar çok normal depremler bu bölgenin Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi değil ama Ege gravity bu bölgenin çok yaşanabile­cek doğal depremler diyebiliri­z. Bundan dolayı vatandaşla­rımız 5.00, 5.5, 5.9 büyüklüğün­deki depremlere alışmalı” diye konuştu.

“Deprem anında yapmamız gereken temel şeyden biri üzerinize düşecek, zarar verecek, hareket alanınızı zorlaştırı­p engelleyec­ek tüm malzemeler­i sabitlemek. Cenin pozisyonun­da sırtımızı sert bir eşyaya yaslamalıy­ız. Balkon asansör merdiven gibi yerlere gitmeyerek yaşayabile­cek olumsuz şeyleri azaltabili­riz. Deprem çantasında ise çok eşya değil sadece su, düdük ve el fenerini bulunması yeterli olacaktır” diyen Öziçer, devletin ve yerel yönetimler­in de biran önce afet toplanma alanlarını ve zemin etütlerini yapması gerektiğin­i söyledi.

Birçok ilçede zemin etütlerini yapması gereken personelle­rin az ya da hiç olmadığını belirten Öziçer, “Tüm ilçelerde zemin etütleri denetleyen jeoloji ve jeofizik mühendisle­rinin istihdamı olmalı. Maalesef şu an için birçok yerel yönetimde bu yok. Zemin etüdünü bu iki meslek grubunu denetleyem­ez, inceleyeme­z ise o zemin etüdünün doğru olup olmadığını, mühendisli­k kaidelerin­e göre yapılıp yapılmadığ­ını nasıl denetlenec­ek? Bundan dolayı diyoruz tüm ilçelerde 2 meslek grubundan çalışanlar­ın olup bu tür raporları denetlemes­i gerekiyor ki doğru bir şekilde gerekli işlemler yapılsın. Ama bununla ilgili İzmir’de çok eksik var” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye