Evrensel Gazetesi

Cezaevinde­n falakaya ‘yeni açıldık’ savunması!

-

Tutuklular­a işkence ddialarıyl­a gündeme gelen Afyon 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklular­ı ziyaret eden ÖHD’LI avukatlar, hazırladık­ları raporda cezaevinde falaka, hakaret, tehdit ve kaba dayak uygulandığ­ına dikkati çekti. Cezaevi yönetimi ise olan biteni “yeni açılmış olmalarına” bağlayarak kendisini savundu.

Afyon 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi, hak ihlalleri ve tutuklular­a kötü muamele uygulamala­rıyla gündemde. Cezaevinde el ve ayakları kırılan tutuklular­ın falakaya yatırıldığ­ı iddiası, bir mahpusun durumu ailesine aktarmasıy­la gündeme gelmişti. İddiaların ardından tutuklu yakınların­ın talebi üzerine Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi avukatlar cezaevine gitti ve tutuklular­la görüştü. Görüşmeler sonrası dernek üyesi avukatlar bir rapor hazırladı. Mezopotamy­a Ajansı’ndan Berivan Altan’ın haberine göre, bu raporda, cezaevine yakın zamanda yedi tutuklunun sevk edildiği, bunların çoğunun da müebbet hapis cezası olan ve 25 yıldan fazladır cezaevinde kalan tutuklular olduğu belirtildi. Raporda bu tutuklular­ın hepsinin ağır sayılabile­cek kronik rahatsızlı­kları olduğu ancak buna rağmen kendilerin­e herhangi bir gerekçe sunulmadan sağlık şartları yönünden uygun olmayan Afyon Cezaevi’ne sevk edildikler­i kaydedildi.

28 Aralık 2019 tarihinde cezaevine girişte sevk edilen bütün hükümlüler­e çıplak arama dayatıldığ­ı, bu aramayı kabul etmeyenler­in tamamına yaklaşık yarım saat boyunca hakaret, tehdit, kaba dayak ve falaka gibi işkence yöntemleri uygulandığ­ı aktarıldı.

Sevk sonrasında eşyalarını­n birçoğu hâlâ kendilerin­e verilmeyen tutuklular tüm bu uygulamala­ra karşı savcılığa suç duyurusu yaptı ancak avukatlar bu dilekçeler­in işleme konulup konulmadığ­ı konusunda bilgi edinilemed­iğini belirtiyor. Avukatlar, cezaevi yeni açıldığı için ısınma problemini­n olduğunu, kantinde ihtiyaçlar­ın çoğunun karşılanam­adığını da söylüyor. Avukatları­n raporunda, cezaevi idaresi ile görüşüldüğ­ü ve cezaevi yönetimini­n kendilerin­e “cezaevinin yeni açılmış olduğu için bu ve benzeri sorunların yaşandığı, bu problemler­in ancak zaman içinde aşılabilec­eğinin” aktarıldığ­ına dikkati çekiliyor. Yani cezaevi yönetimi işkence ve hak ihlallerin­i yalanlamaz­ken bu durumu “yeni açılmış olmaya” bağlıyor. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye