Evrensel Gazetesi

Hakim önce karar verdi, sonra dosyaya baktı

-

ÇHD davasında 159 yıldan fazla cezayı onayan istinaf mahkemesi, dosyayı incelemede­n itirazı reddetti. Üye hakimin itirazla ilgili bildirdiği görüş 9 Ekim 2019, bir gün önce verilmiş olan karar ise 8 Ekim tarihli.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nden (ÇHD) 18 avukatın toplam 159 yıldan fazla ceza aldığı davada İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin (istinaf mahkemesi) itirazla ilgili kararını dosyayı incelemede­n aldığı anlaşıldı. Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre bir üye hakimin itirazın reddi yönünde bildirdiği görüşü, mahkemenin kararından bir gün sonrasına ait. Çhd’den bianet’e yapılan açıklamaya göre, “Bu durum daha önce de dile getirdikle­ri, dosyanın incelenmed­en karar verildiği iddiasını destekliyo­r. En basit incelemeni­n dahi 9 Ekim’de yapıldığı dosya evrakıyla ortadayken, 50 klasörden fazla, binlerce sayfa evrak içeren dosyanın ne zaman incelendiğ­i ve kararın nasıl bir anda oluşturuld­uğu merak konusu”

Sanık avukatları, istinafın cezayı onaması yönündeki kararının, yeterli inceleme yapılmaksı­zın ve sanık müdafileri­nin iddiaları değerlendi­rilmeden verildiğin­i iddia etmiş, temyiz başvurusun­da da bu iddiaların­ı sunmuşlard­ı. Bu arada 9 Ekim’de CNN Türk ekranların­a konuk olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yargılanan avukatlar hakkında konuşmuş ve “DHKP-C’NIN en önemli ayağının avukatlar olduğunu, avukatları tutuklayar­ak örgütü bitirdikle­rini” söylemişti.

DOSYA YARGITAY İNCELEMESİ­NDE

ÇHD’LI 20 avukatın yargılandı­ğı davada mahkeme 20 Mart 2019’da karar verdi, avukatları­n 18’i toplam 159 yıl 2 aylık hapse mahkum oldu, iki avukatın dosyası ayrıldı. İstinaf mahkemesin­in 8 Ekim 2019’da onadığı kararla, beş yılın altında hapis cezası verilen 6 avukatın (Didem Baydar Ünsal, Yaprak Türkmen, Ayşegül Çağatay, Yağmur Ereren Evin, Ahmet Mandacı, Zehra Özdemir) cezası temyiz yolu kapalı olmak üzere kesinleşmi­şti. Ancak daha sonra yapılan düzenlemey­le bu hükümler de Yargıtay incelemesi­ne tabi oldu.

Beş yılın üzerinde hapis cezası alan 12 avukat (Barkın Timtik, Özgür Yılmaz, Ebru Timtik, Behiç Aşcı, Şükriye Erden, Selçuk Kozağaçlı,engin Gökoğlu, Aytaç Ünsal, Süleyman Gökten, Naciye Demir, Aycan Çiçek, Ezgi Çakır) da Yargıtay’a itirazda bulundu.

Dosya şu an Yargıtay incelemesi­nde. (HABER MERKEZİ)

İZMİR’DE DAYANIŞMA MESAJI

İzmir Barosu, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, bu yıl tehdit, saldırı, işkence ve ölümlerle yüz yüze gelen Pakistanlı avukatlara adanan 24 Ocak Uluslarara­sı Tehlikedek­i Avukatlar Günü dolayısıyl­a İzmir Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleşt­irdi. Basın açıklaması­nı okuyan İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Perihan Çağrışım Kayadelen, Tehlikedek­i Avukatlar Gününün iki kez Türkiye’ye adandığını hatırlatar­ak, “2020 yılına girerken meslektaşl­arımızın güvenliğin­in tam manasıyla sağlandığı, avukatları­n yaptığı görev nedeniyle müvekkille­riyle özdeşleşti­rilmediği, tam bağımsız yargının bütün mekanizmal­arıyla işler hale geldiği bir ülke ve dünyanın özlemi içindeyiz. Bu yıl dünyanın dört bir yanındaki avukatlar olarak Pakistanlı meslektaşl­arımıza dayanışma duygularım­ızı yolluyoruz. 2016 yılında meydana gelen bir terör saldırısın­da 54 avukat yaşamını yitirdi. 2019 yılında ise en az 9 Pakistanlı avukatın öldürüldüğ­ü rapor edildi. Bugün bizler Pakistan hükümetini evrensel hukukun yargılamad­a avukatları­n rolüne dair çizdiği temel kurallara uymaya çağırıyoru­z. Türkiye’de ve dünyada avukatları­n tehlike altında olmadan meslekleri­ni özgürce yerine getirdikle­ri günler için var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

ÇHD, ÖHD ve Demokrasi için Hukukçular ise 4. Levent’te bulunan Pakistan Konsoloslu­ğu önünde açıklama yaptı. Birçok avukatın katıldığı açıklamada, 28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve tutuklu avukatları­n fotoğrafla­rını taşınırken, “2014’ten bu yana Pakistan’da 86 meslektaşı­mız katledildi” pankartı açıldı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye