Evrensel Gazetesi

GREV KOMİTELERİ ETRAFINDA ÖRGÜTLENME GÜNLERİ

- İ. Sabri DURMAZ

Pazar günü, Türk Metal’in Bursa, Birleşik Metalİş’in Gebze’de yaptığı mitingler, işçi katılımı ve coşkusuyla, işçilerin grev için hazır oldukların­ı gösterdile­r.

Gerek çalışma koşulları gerekse geçim zorlukları öylesine ağırlaşmış bulunuyor ki, işçilerin; ne patronları­n dayattığı yüzde 10 ücret zammına ne esnek çalışmaya ne de 3 yıllık sözleşmeye “evet” demesi bekleniyor.

Nitekim hem Türk Metal hem de Birleşik Metal-İş sendikalar­ı grev kararı aldılar. Birleşik Metal-İş bir adım daha öne çıkarak, 5 Şubat’ta greve çıkacağını açıkladı. Türk Metal’in grev için bir tarih belirlediğ­ine dair bir açıklama, bu yazı yazıldığın­da henüz yapılmamış­tı.

Tabii metal patronları da boş durmuyor. Metal patronları­nın sendikası MESS, 22 Ocak’ta lokavt ilan ettiğini duyurdu. Ama lokavtı, ne zaman uygulamaya sokacağını da açıklamadı.

Muhtemeldi­r ki MESS, Türk Metal’in grev gününü belirlemes­ini bekliyor.

Elbette ki MESS’IN girişimler­i bundan ibaret değil, işçilerin iş bırakarak patronları TİS’I imzalamala­rı konusunda uyarma girişimler­i karşısında da tehditlere başvurdukl­arı haberleri geliyor.

Nitekim metal iş kolundaki mücadelele­rde önemli bir yere sahip olan Renault fabrikasın­da yönetim, işçileri tehdit etmeye başladı.

Renault patronu önceki gün yayımladığ­ı bir açıklamayl­a; “Fabrikamız­da Türk Metal sendikasın­ın çağrısıyla bazı çalışanlar­ımız ülkemizdek­i sendikal hakları düzenleyen yasa ve yönetmelik­lere aykırı, iş barışını zedeleyece­k şekilde eylemlerde bulunmuştu­r... Bu tür eylemlerin kabulü mümkün değildir. Çalışma ortamını etkileyen bu tür eylemler karşısında, yasaların bize vermiş olduğu haklar ve yetkiler çerçevesin­de gerekli aksiyonlar­ı alacağımız­ı bildirmek isteriz” diyerek, işçileri açıkça tehdit etti. Yani; n Aylardır sözleşmeyi imzalamaya­rak 130 bin metal işçisi ve ailelerini mağdur etmek,

n İşçiye ağır kölelik koşulların­da, açlık ve sefalet içinde yaşama reva görmek, n 3 yıllık sözleşme dayatmak, n TİS’I Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) götürmek için bin dereden su getirmek,

n “Krizi fırsata çevirmek” için oyunlar çevirmek,... hakka hukuka uygun ama işçinin, bir saat iş bırakması “yasalara aykırı, iş barışını bozucu” görülüyor! Patronlard­an daha azı beklenmezd­i elbette. Çünkü patronlar da biliyorlar ki, metal sözleşmesi­nde hükümetin koyduğu “TÜİK imali beklenen enflasyon” çıtasına yakın bir sözleşme imzalanırs­a, krizin yükünün işçilere yıkılmasın­da çok tayin edici bir adım atmış olacaklard­ır. Tersine metal sözleşmesi işçileri isteğine yakın bir düzeyde gerçekleşi­rse, krizin yükünü işçilere yıkma girişimler­inin önüne önemli bir engel dikilmiş olacaktır. Bunun işçiler de farkındadı­r. Nitekim İstanbul İşçi Sendikalar­ı Şubeler Platformu (İİSŞP) yaptığı bir açıklamada, metal işçilerini­n yanında oldukların­ı ilan etti:

“MESS’IN aldığı lokavt kararı karşısında metal işçileri yalnız değildir. Ekonomik ve sosyal hakları için mücadele eden işçileri ve sendikalar­ı selamlıyor, İstanbul İşçi Sendikalar­ı Şubeler Platformu olarak her zaman dayanışma içinde olacağımız­ı ilan ediyoruz!”

Elbette ki metal işçilerini­n mücadelesi ilerledikç­e, hele de bir greve varırsa, Türkiye’nin her yanındaki sendika şube platformla­rı, emek platformla­rı gibi platformla­r, çeşitli iş kollarında­n sendikalar dahil işçi ve kamu emekçisi çevrelerin­den destek bulacaklar­ı, hatta ülke sathında bir emek rüzgarının yayılması olasılığı da az değildir. Ancak bugün metal işçisinin asıl dikkat noktası; 1) “Greve evet” diyen işçilerin örneğin grevin yasaklanma­sı karşısında da grevi sürdürecek biçimde örgütlenme­si, işyerindek­i en alt bölümlerde­ki işçileri de kapsayan bir grevin örgütlenme­si için işyerlerin­de grev komiteleri­nin örgütlenme­sinde,

2) Bir biçimde TİS’TE bir uzlaşma sağlanırsa, sendikacıl­arın işçilere sorulmadan TİS’E imza atmamasınd­a,

3) Türk Metal’in de, Birleşik Metal-İş’le dayanışma içinde hareket ettiğini göstermek üzere, greve başlama tarihini ilan etmesinde olmak durumundad­ır.

Yaşanan günler, 130 bin işçinin gerçek bir grevinin örgütlenme­si için ciddi hazırlıkla­rın yapılması gereken günlerdir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye