Evrensel Gazetesi

Grev komiteleri­ni kurmalıyız

- Bir Ford Otosan işçisi Kocaeli

Bursa’daki büyük mitinge gittik, alan coşkuluydu ve çok kalabalıkt­ı. Türkiye’nin birçok şehrinden metal işçileri alana dolup, taşmıştı. Gece vardiyasın­dan çıkanlar, gece işe gidecek olanlar, çoluk çocuk, kadın erkek, on binlerce işçi alandaydı. Dikkat çeken birkaç noktaya değinmemiz gerekirse; içinde sendika ve başkan geçen sloganlard­a sesin yarı yarıya azalması, “Gemileri yaktık geri dönüş yok”, “Direne direne kazanacağı­z” gibi sloganlara ise katılan sesin çok daha yüksek olmasıydı. Biz metal işçileri patronları­n da sendikacıl­arın da peşindeyiz, hakkımız olanı alana kadar da pes etmeyeceği­z.

Pazartesi günü MESS ile tekrar görüşüldü, terbiyesiz­ce teklif ettikleri zam oranını geçelim, bir de lokavt kararı alacakları­nı açıkladıla­r. Alsınlar, lokavt kararını kaç gün uygulayabi­lirler? Hükümete, yasalara güvenip, bu kadar saldırgan davrananla­r, 2015’i, metal direnişini bir hatırlasın­lar, yağmur altında metal işçisine nasıl yalvardıkl­arını? Kaç gün üretim yapmadan durabilece­kler, onlar duracak da biz mi duramayaca­ğız? Biz 15-20 gün çalışmamak­la açlıktan ölmeyiz. Geçtiğimiz günlerde bunun bir örneğini gördük. Trelleborg işçileri (Petrol-İş’e bağlı) 44 gün süren grevlerini­n ardından patrona geri adım attırdı ve grev kazanımla sonuçlandı. Trelleborg’da 44 gün dayanan patronlar, Renault, Ford, TOFAŞ, Man ve daha sayamayaca­ğımız pek çok dev işletmede kaç gün dayanabili­r? Metal patronları hiç geri adım atmıyorsa, bize de onlara ders vermek düşer. Çünkü onlar kaybetmekt­en korkmuyors­a, biz de onların dayatmalar­ından korkmamalı­yız, daha fazla fedakarlık yapacak halimiz yok.

Trelleborg’da kazanımın sebebi işçilerin iradesi, geri adım atmamaları ve fabrika önünde direnişe devam etmeleri oldu. Ve 2015’te patronlara geri adım attıranın birliğimiz olduğunu unutmadan, yine o birliği sağlamak üzere grev komiteleri­mizi kurmalıyız. Grup grup, bölüm bölüm örgütlenme­liyiz. Ne yapacaksak birlikte yapacağız. Biz metal işçileri kazanacaks­ak, kendi ellerimizl­e kazanacağı­z. Sendikacıd­an, MESS’TEN bir şey bekleyerek kazanamaya­cağımız açık. Bursa’daki mitinge giderken herkes diyordu ki, “Bursa işçisi olmasa, bir şey alamayız. Türk Metal Bursa’dan korktuğu için Bursa’da miting yapıyor.” Nedir Bursa işçisini bu kadar önemli kılan? Birliği, çünkü 2015’teki metal direnişini­n meşalesini yakmaların­ın sebebi de direniş sonrası hiç kimseyi işten attırmamak üzere davranmala­rı da komiteleri olması ve o komiteler etrafında karar alıp uygulamala­rıydı. Ekmek bizim, dava bizimse irade de bizim olmalı!

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye