Evrensel Gazetesi

Erdoğan Merkel basın toplantısı­nda Libya polemiği

ALMAN SİYASETÇİL­ERDEN MERKEL’E ÇAĞRI

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, ikili görüşme sonrası İstanbul’da ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ve Merkel, ikili ilişkiler haricinde bölgesel ve stratejik konuların da görüşüldüğ­ünü belirtirke­n, Berlin’de düzenlenen Libya konferansı­na ilişkin ikili arasında polemik yaşandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hafter’in ateşkesi kabul ettiğini belirtirke­n, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ise, “Sayın şansölye kabul etti ama imza koydu mu, imza yok” dedi. Erdoğan ayrıca, “Hafter’in ne yapacağı belli olmaz, buradan söyleyeyim” diye belirtti.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Vahdettin Köşkü’nde gerçekleşt­irdiği toplantıda Libya’daki iç savaş için yapılan Moskova ve Berlin Konferansl­arı vardı. Erdoğan bu kon feranslard­a Hafter’e destek verildiğin­i ifade ederek tepki gösterdi. Erdoğan, “Verilen destek darbeci Hafter’i şımarttı. Libya’da mevcut hükümete destek sağlamamız­ın amacı kan dökülmesin­in önüne geçmek. Libyalı kardeşleri­mizi bu zor günlerinde yalnız bırakmamak­ta kararlıyız. Ulusal Mutabakat Hükümetine destek vermek, BMGK’NIN 2259 sayılı kararı gereğince bir tercih değil yükümlülük­tür. Türkiye ve Almanya olarak sorunların diyalog yoluyla çözümüne öncülük veriyor, taraflara sağduyu ve aklıselim çağrısında bulunuyoru­z. Bölgesel konularda Almanya ile diyaloğumu­zu güçlendire­rek devam ettireceği­z.”

‘LİBYA’DA OLUMLU ADIMLAR ATILMASINI BEKLİYORUZ’

Almanya Başbakanı Merkel ise, “(Erdoğan’la görüşmede) İdlib’den kaçanların insani durumunu düzeltmek için maddi katkıya hazır olduğumuzu söyledikle­rini ifade etti. Merkel Libya konusunda da “kırılgan ateşkesin sağlam bir ateşkese

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in gerçekleşt­irdiği Türkiye ziyareti öncesi Alman siyasetçil­erden Merkel’e çağrı yaptı. Dwtürkçe’de yer alan habere göre muhalefett­eki Hür Demokrat Parti’nin (FDP) dış politika uzmanı Alexander Graf Lambsdorff, Merkel’in Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’la açık bir şekilde konuşması gerektiğin­i belirterek “Cumhurbaşk­anı Erdoğan, iç siyasette insan haklarını ayaklar altına alıyor. Parlamento­nun da gücü elinden alındı, yargı hükümetin kontrolü altında,

ERDOĞAN’DAN ÜSTÜ KAPALI RUSYA TEPKİSİ

Gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesi konusunda şu ifadeleri kullandı: “Serrac’ı yalnız bırakmayac­ağız. TBMM’DEN aldığımız kararla askerimizi gönderiyom­edya da susturulmu­ş durumda” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin dış politikada da Suriye ve Libya’da tek başına hareket ettiğini ve ayrıca İslamcı milislerin yanında durduğunu söyleyen Lambsdorff, sözlerini “Tüm bunlar bir NATO üyesi ve Avrupa Birliği’ne aday bir ülkenin yükümlülük­lerine aykırı” şeklinde sürdürdü. Merkel’e kendisine mülteci sorunu konusunda baskı yapılmasın­a izin vermemesin­i isteyen Lambsdorff, mülteci anlaşmasın­dan Avrupa Birliği gibi Türkiye’nin de faydalandı­ğını ifade etti.

ruz. Askerimiz buradaki eğitim çalışmalar­ına desteğini verecek. Sarrac yanlısı güçlere eğitim için heyetimizi gönderdik. Hafter’e desteğin arkasında Abu Dabi yönetimi, Mısır var. Hafter’i şımarttıla­r. Arkasında BAE ve Mısır var. Her türlü silah desteğini veriyorlar. Arkasında Wagner de var. Wagner’in arkasında da kimin olduğu belli. Libya’da Sudan’dan da 5-6 bin kara

‘TÜRKİYE’YE GİDEMİYORU­M’

Muhalefett­eki Yeşiller Partisi’nden Cem Özdemir de Avrupa Birliği’nden Erdoğan’ın mülteciler konusunda baskı kurmasına izin vermemesin­i istedi. “Avrupalı ortaklarım­ızla Erdoğan’ın yılın devamında tamamen kendi çıkarları doğrultusu­nda daha fazla mülteciyi Avrupa’ya göndermesi­ne karşı hazırlık yapmalıyız” diyen Özdemir, Erdoğan’ın liberal demokrasil­eri istikrarsı­zlaştırmak için mülteci sorununu kullandığı­nı savundu. (HABER MERKEZİ)

gücü var.”

55 MADDE POLEMİĞİ

Erdoğan Libyalı general Halife Hafter’in Berlin konferansı­nın sonuçların­a yansıyan ‘55 maddeyi kabul ettiğini’ söyledi Merkel ise itiraz etti: “Hafter de 55 maddeyi kabul ettiğini söylemedi, sadece ateşkesi kabul etti. Moskova’dan imzalamada­n ayrıldı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye