Evrensel Gazetesi

Türkiye Bm’ye ‘demokrasi’ iddiasıyla gidiyor

-

BM İnsan Hakları Konseyi, Türkiye’nin insan haklarını Evrensel Periyodik İnceleme›de ele alacak. Buna hazırlık yapan AKP hükümeti, “kuvvetler ayrılığı”, “yargı bağımsızlı­ğı” ve “demokratik haklar” gibi alanlarda iyileştirm­eler yapıldığın­ı ileri süren raporlar hazırladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) Çalışma Grubu tarafından Türkiye’nin insan harları karnesi 3’üncü kez 28 Ocak’ta yapılacak oturumda ele alınacak.

Türkiye, oturumda kendisine yönelik BM ve uluslarara­sı insan hakları örgütlerin­in yaptığı tavsiye ve önerilere dair hazırladığ­ı raporla katılacak. Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı başkanlık edecek

RAPORDA AKP’NİN BİRÇOK İDDİASI YER ALIYOR

“BM İnsan Hakları Konseyi 16/21 Sayılı Kararı Eki’nin Beşinci Paragrafı Uyarınca Sunulan Ulusal Rapor” adıyla hazırlanan metinde AKP hükümetini­n birçok iddiası bulunuyor.

Raporda, Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizmas­ı’nın (EPİM) 2015 yılındaki ikinci tur incelemesi ardından Anayasanın referandum ile değiştiril­diği ve “kuvvetler ayrılığını daha fazla vurgulayan cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemine geçildiği” yer aldı. Raporda, tüm vatandaşla­rın din ve inançların­ı özgürce yaşayıp ibadet edebilmele­rini sağlamak için din ve vicdan hürriyetin­in korunmasın­a yönelik kapsamlı bir çerçeve sunulduğu iddia edildi. Ayrıca AİHM’IN “ibadethane statüsü olmalı” kararı verdiği cemevlerin­in statüsüne dair bir ifade bulunmadığ­ı raporda, 2016 yılında, AİHM’IN “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi” ile ilgili kararını takiben çalışma yapıldığı belirtildi.

‘ÇOĞULCU MEDYA ORTAMI SAVUNMASI’

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 157’nci sırada bulunduğu Türkiye, özellikle yüzlerce gazetecini­n cezaevinde olmasıyla uluslarara­sı alanda eleştirili­rken, raporda “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü alanında uluslarara­sı standartla­rdan faydalanan aktif ve çoğulcu bir medya topluluğu bulunmakta­dır” ifadeleri yer aldı.

Ayrıca, basın ve ifade özgürlüğün­ü genişletme­ye yönelik çabaların sürdürülme­si kararı olduğu vurgulandı.

Sınır Tanımayan Gazetecile­r Örgütü’ne göre son 3 yılda 2 bin 397 gazetecini­n sarı basın kartı iptal edildi.

İŞKENCE VAKALARINA KARŞI 2003 YILI HATIRLATIL­DI

OHAL dönemi sonrasında artan işkence vakalarına dair ise raporda, “Türkiye, 2003 yılından bu yana ‘işkenceye sıfır tolerans’ politikası­nı kabul etmiş, her türlü işkence ve kötü muameleyi önlemek, soruşturma­k, kovuşturma­k ve cezalandır­mak amacıyla kapsamlı bir mevzuat düzenlemes­i yapmış ve ilgili önlemleri almıştır” hatırlatıl­masında bulundu.

İşkencenin devlet memurluğun­dan çıkarma gerekçeler­inden biri olduğu belirtilen raporda, “Kötü muamele iddiaların­a ilişkin, 2015 yılında 225, 2016 yılında 363, 2017 yılında 382, 2018 yılında 638 ve 2019 yılında (Mayıs ayı itibarıyla) 309 ceza infaz kurumu personeli hakkında adli ve/veya idari işlem yürütülmüş­tür. Mayıs 2019 itibarıyla, 161 personele ilişkin adli soruşturma, 2 personele ilişkin adli kovuşturma devam etmektedir. Ayrıca, 16 personele disiplin cezası verilmişti­r ve 118 personele ilişkin idari soruşturma devam etmektedir” bilgileri verildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye