Evrensel Gazetesi

Destek alsam Dört Dörtlük üretim YAPABILIRI­M

- Zelal Sahidenur SARİ Van

Van’da 12 yıldır çeşitli ağaçlara ait fideler getirerek, denemeler yapan 68 yaşındaki Hasan Sari, 12 yılın sonunda Antep ve Siirt fıstığında­n verim almaya başlıyor. Dört dönümlük tarlasında birçok sebze ve meyve yetiştiren Sari, “Herhangi bir destek alıyor olsam tarım konusunda dört dörtlük üretim yapabiliri­m” diyor.

Hasan Sari(68), Van’ın Gevaş ilçesinde Meslek Yüksek Okulu’nda çalışırken, İl Tarım Müdürlüğü’nün teşvikiyle seracılık yapmaya başlıyor. 2009 yılında emekli olunca kendini hepten tarım yapmaya veren Sari, çeşitli tarımsal denemeler yapıyor. Uzun zamandır farklı bölgelerde­n getirdiği ağaç fidelerini­n mevsim koşulların­a uygunluğun­u inceleyen Sari, zeytin, nar ağacı, incir ve kivi yetiştirme­ye çalışır ancak verim almazken, en son 12 yıldır yetiştirdi­ği Antep ve Siirt fıstığında­n ilk ürününü alır. “İlgilensey­dim belki burada kivi de olabilirdi” diyen Sari, son olarak ise kestane ektiğini ve sonucunu beklediğin­i söylüyor.

BURADA YETİŞMEZ DEMİŞLER

Bir arkadaşı vasatıyla 23 fıstık fidesi getirdiğin­i söyleyen Sari, “Birkaç kişi bu fideler burada yetişmez deyince ilkbaharda sökmeye karar verdim. Eşim ağaçlarda fıstık tanelerini­n belirdiğin­i ve sökmemem gerektiğin­i söyledi. O esnada Muş’tan misafirler­im vardı ve misafirim daha önce nakliyecil­ik yaptığı sıralarda Mersin’den Midyat’a fıstık fideleri taşımış ve ona eşlik eden adamdan 15 yıl sonra verim verdiğini duymuştu. Bende bunun üzerine fideleri sökmekten vazgeçtim” dedi.

12 YIL SONRA VERİM ALMAYA BAŞLADI

12 yıl sonra verim almaya başlayan Sari, ilk önce bir ağaçtan verim aldığını, sonraki yıl ise 9 ağaçtan verim aldığı belirterek, “Geçtiğimiz ekim ayının başı gibi ürünleri topladım. Kabukluyke­n çatlamışla­rdı. Sadece kurutmam gerekiyord­u bende güneşe serip kuruttum ve üst kabukları kolaylıkla açıldı. Verimin ardından ektiğim fıstıkları­n 3 çeşit olduğunu gördüm. Antep ve Siirt fıstığıyla beraber bıttım sabununun yapımında kullanılan küçük taneli fıstık. Antep fıstıkları­nın tamamı dolu ama Siirt fıstığının boş taneleri vardı. Bıttım sabununun yapımında kullanılan­ları toplamadım, asıl aşıya ihtiyacı olan ağaçlar onlar. Bu sene İl Tarım Müdürlüğün­e bilgi verdim ve gelen mühendisle­r ilkbaharda dolgu aşı yani göz aşısı yapacaklar­ını söylediler” diyor.

YETİŞMEYEN BİTKİLERİ YETİŞTİRME­K İSTİYOR

Yetiştirme­k istediği ürünleri merakı üzerine deneme amaçlı yaptığını söyleyen Sari, “Yaklaşık dört dönümlük tarlada ekim yapıyorum. Şeftali, deveci armutu, elma, kayısı, erik, vişne, kiraz, dut

çeşitleri vb. en iyi verim aldıklarım arasında. Mesela 300-400 gram gelen deveci armutları var. Burada herkes kendi ihtiyacı kadar ekiyor. Ama manavlar kasa kasa batıdan şeftali getiriyor sanki doğuda yokmuş gibi. İkisini karşılaştı­rınca asıl farkı görebiliyo­rsunuz. Batıda sıcaklık fazla olduğu için şeftalinin kabuğu sertleşiyo­r burada ise hava serin geçtiği için kabuğu çok ince. Şimdiye kadar herhangi bir kimyevi ilaç kullanmadı­m. Fenni gübre kullanmadı­m. Sadece çiftlik ve hayvan gübresi kullandım. Hem denemeleri­m için hem de diğer tarımsal üretimleri­m için. Seri üretim içinde maddi koşullarım yok. Herhangi bir destek alıyor olsam tarım konusunda dört

dörtlük üretim yapabiliri­m. Hatta bahçe tarımı yapmayı değil Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişmeyen bitkileri yetiştirme­yi istiyorum” diyor.

HER ŞEYİ DENESİNLER, BİR ZARARI YOK

Tarımla uğraşanlar­a da seslenen Sari, “Herkes her şeyi denesin herhangi bir zararı yok. En kolay söylenen şeylerin arkasına sığınmasın­lar. Karadeniz Bölgesinde fındık yetişiyor ama Doğu Anadolu Bölgesinde yetişmiyor gibi genel geçer bilgiler zamanla üretilmemi­ş olmasından kaynaklanı­yor. Oysa burada fındıklar gayet iyi yetişiyor ve verim alıyoruz” diyor.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ??  ?? Hasan Sari
Hasan Sari
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye