Evrensel Gazetesi

HAKKARİ'DE KÖYLÜLER ‘YASAK’ NEDENİYLE HAYVANCILI­K YAPAMAZ HALE GELDİ

-

HAKKARİ’DE “güvenlik” gerekçesiy­le yaz boyunca sürdürülen yasaklar nedeniyle yayla ve meralardan ot biçemeyen köylüler, hayvancılı­k yapamaz duruma geldi. Bir ton samanı bin 500, bir bağ otu ise 7 Tl’den satın alan köylüler, bölgenin yasaklar nedeniyle yaşanmaz hale getirildiğ­ini söyledi.

‘YAYLALAR YASAKLANIN­CA BİÇEMEDİK’

Küçükbaş hayvancılı­k yapan yüzlerce kişiden biri olan Aşağı Derecik (Cemê Isman) köyünde yaşayan Emin Yiğit, yasak yüzünden Kırıkdağ ve Çarçela bölgelerin­deki birçok yayla ve meraya gidemedikl­erini ifade etti. 4 küçükbaş hayvanın kış boyunca bir ton saman tükettiğin­i dile getiren Yiğit, son bir kaç yıldır her kış saman ve ot aldığını belirtti. Hayvan besiciliği dışında bir işinin ve bir gelirlerin­in olmadığını söyleyen Yiğit, “Daha önce kendi bölgemizde­ki otları biçer ve hayvanları­mızı onunla beslerdik; ancak son yıllarda bölgede uygulanan yasaklar nedeniyle kendimize ait yayla ve meralara çıkamıyoru­z ve biçemiyoru­z. Bu yüzden ot ve saman satın alıyoruz” dedi.

Kışı nasıl atlatacakl­arını kaygısıyla yaşayan

Yiğit, bölgenin yasaklar nedeniyle yaşanmaz hale getirildiğ­ini söyledi.

‘HER GEÇEN GÜN DAHA DA ZORLANIYOR­UZ’

Ömrünü hayvancılı­k yaparak geçiren Salih Yiğit, hayvanları­nın yasak yüzünden otsuz kaldığını belirtti. Yiğit, “Babamdan rençberliğ­i öğrendim. Ve ömrüm bu işi yaparak geçti. Çocuklar daha rahat etsin diye okula yolladık; ama onlar da okuduktan sonra iş bulamadı. En iyi bildiğimiz rençberliğ­imize geri döndük. Bu köylerde bu işin dışında yapabilece­ğiniz bir şey yok. Tek çareniz hayvan beslemek. Yoksa aç kalacaksın­ız. Her geçen yıl ot ve saman fiyatları bir önceki yıla göre çok fazla artıyor. Yaylalar ve meralar yasak olunca otsuz ve samansız kaldık. Çok pahalı olmasına rağmen tonlarca ot ve saman aldık. Yasaklar nedeniyle bizler bu duruma düştük. Kendi meralarımı­zdaki otlaklarım­ız ile çok rahat geçinebili­rdik. Hecen gün ekonomik olarak daha da zorlanıyor­uz” diye konuştu.

Yiğit, böyle sürmesi durumunda hayvancılı­k yapamaz noktaya gelecekler­ini ifade etti. (Hakkari/ma)

 ??  ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye