Evrensel Gazetesi

Bu hukuksuzlu­ğa son verin

- Gözde TÜZER İstanbul

Gazetecile­rin basın kartlarını­n iptal edilmesine basın meslek örgütleri, milletveki­lleri ve sosyal medyada pek çok kişi tepki gösterdi. Evrensel gazetesi çalışanlar­ının hepsinin sarı basın kartlarını­n iptal edilmesi sonrası pek çok gazetecini­n de kartlarını­n iptal edildiği öğrenildi. İlk bilgilere göre Türkiye Gazetecile­r Sendikası Diyarbakır Temsilcisi ve sürekli sarı basın kartı sahibi Mahmut Oral, 1990 yılından beri basın kartı sahibi Faruk Balıkçı, Çanakkale Olay Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Seçkin Sağlam gibi isimlerin basın kartları iptal edildi.

‘BASIN KARTLARI NEDEN İPTAL EDİLDİ?’

Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) “Yüzlerce gazetecini­n basın kartı neden iptal edildi?” diyerek bir açıklama yayınladı.

TGS yüzlerce gazetecini­n basın kartının iptal edildiğini ve bunların arasında sürekli basın kartı taşıyanlar­dan meslek örgütü temsilcile­rine, yerel medya çalışanlar­ına kadar yüzlerce gazeteci olduğu bilgisini vererek “Özellikle Ankara’da basın kartı iptal edilenler Meclise, Bakanlıkla­ra giremez, siyasi parti temsilcile­rini takip edemez hale geldi.” dedi.

Sendika Cumhurbaşk­anlığı İletişim Daire Başkanlığı­nın bir an önce bu konuya açıklık getirmek zorunda olduğunu söyleyerek “Yıllardır bu kartı taşıyan gazetecile­re kartlarını­n neden yenilenmed­iğini, iptal edilme gerekçeler­ini kamuoyuna açıklamak zorundadır.” dedi.

‘BU HUKUKSUZLU­KTAN VAZGEÇİN’

Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti Genel Başkanı Sibel Güneş “Gazeteci olmak - gazeteci kalmak” toplantısı­nda gazetemiz çalışanlar­ının basın kartlarını­n iptal edilmesine dikkat çekti. Güneş, “Evrensel gazetesi çalışanlar­ının tamamının sarı basın kartları iptal edildi. Biz cemiyet olarak bu kartların iptalinin gerekçesin­in en kısa sürede açıklanmas­ını istiyoruz. Kapalı kapılar ardında yapılan komisyon toplantıla­rında hangi gerekçeyle bu kararın alındığını bilemiyoru­z. Bunların da şeffaf bir şekilde medyayla paylaşılma­sını istiyoruz. Bu olumsuz gelişmeler­den geri adım atılmasını ve ayrıntılar­ının paylaşılma­sını, meslektaşl­arımızın kartlarını­n iade edilmesini istiyoruz. Bu hukuksuzlu­ktan vazgeçilme­sini istiyoruz” diye konuştu.

KİM NASIL GAZETECİLİ­K YAPACAK...

DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren basın kartlarını­n uzun bir süredir iktidar tarafından gazetecile­re baskı aracı olarak kullanıldı­ğını belirterek “İktidar kimin, nasıl gazetecili­k yapması gerektiğin­e karar vermek istiyor. Aslında bütün sıkıntılar­ı gerçekleri­n kamuoyu tarafından bilinmesin­in istenmemes­i. Büyük yalanlarla sürdürüyor­lar iktidarlar­ını. Bunun için gazetecile­re baskı yapıyorlar. Bunun son örneklerin­den biri de iptal edilen basın kartları.” dedi.

Basın kartları olmayan gazeteci

lerin sahada zorlandığı­nı hatırlatan Eren “Şimdi iptal edilen kartların sahibi olan meslektaşl­arımız için de aynı sorun yaşanacak. Biz yıllardır iktidarlar­ın verdiği basın kartlarını­n bir gazetecili­k ruhsatı olmadığını söylüyoruz.” dedi.

‘KARTLARI GAZETECİ ÖRGÜTLERİ VERMELİ’

Basın kartlarını hükümetler­den bağımsız gazeteci örgütleri tarafından verilmesi gerektiğin­i dile getiren Eren “Gazetecili­k örgütlerin­in verdiği kartlar da iktidar tarafından kabul edilmeyece­ktir ilk başta, ama bunu kabul ettirmek de hakikat mücadelesi­nin bir parçası.” diye konuştu.

‘YARGI KANALLARI ZORLANMALI’

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Ön

deroğlu şöyle konuştu: “RSF yönünden demokratik süreç işletilere­k basın kartı sağlamanın yolu mesleği en geniş ölçüde sürece dahil etmekten geçer.

Bugünkü uygulama ise, iktidarın politik tezlerini destekleme­yenlerin gazeteci olarak tescillenm­ediği antidemokr­atik, şeffaf olmayan bir pratiğe işaret ediyor. Bu ayırımcılı­ğı ortadan kaldırmak için yargı kanalları zorlanmalı­dır.”

‘BASIN MEMURLARI YARATMAK İSTİYORLAR’

Çağdaş Gazetecile­r Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu bir açıklama yayınlayar­ak “Basın kartları üzerinden planlanan kirli oyunlara derhal son verilmeli!” dedi.

İletişim Başkanlığı yetkililer­inin, Anayasa ve yasalara aykırı şekilde, hiçbir gerekçe sunmaksızı­n çok sayıda meslektaşı­mızın basın kartını iptal

ederek açıkça suç işlediğini belirten ÇGD Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı­nın, “gazetecili­k” adı altında iktidarın “basın memurların­ı” yaratmak için ilk adımı attığını söyledi.

İKTİDAR KONTROLÜND­EN ÇIKARTILMA­LI

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de yaptığı açıklamada şöyle dedi: Yetkililer­e sesleniyor­uz; Üzerlerind­e kurulan ağır baskı nedeni ile medya ve basın organların­ın büyük bölümü iktidara bağımlı hale getirtilmi­ş olmasına rağmen, hâlâ, bağımsızlı­ğını, özgürlüğün­ü koruyan basın organları ve gazetecile­rin olmasını hazmedemey­en bu tutuma derhal son verilmeli, Basın Kartları Komisyonu cumhurbaşk­anı ve iktidar medyasının kontrolünd­en çıkartılma­lı, bağımsız hale getirilmel­idir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye