Evrensel Gazetesi

OYUNLARA ZORUNLU BIR BAKIŞ - IV

- İ. Gökhan BAYRAM

I“ ndie” ya da bağımsız oyunlar 2000’lerin başlarında ortaya çıkmış bir kavram. Bir oyunun hangi şartlar altında “indie” sayılabile­ceğine dair net bir tanımlama yok. Ancak kesin çizgileri olmayan bazı kriterlerd­en bahsedebil­iriz.

Oyunların ekonomik bağımsızlı­ğı kriterlerd­en biri. “Indie” oyunlar çoğunlukla bir ya da birkaç kişilik -çoğunlukla kadro sayısı onu bulmayan- gruplar tarafından geliştiril­iyor. Bu birkaç kişilik gruplar bazen küçük bir şirket şeklini de alabiliyor. Finansman olarak ise dağıtımcıl­ardan bir ön destek çok mümkün olmadığınd­an genelde cepten yemek ya da kitle fonlaması yaygın. Öte yandan bu ekonomik bağımsızlı­k eskiden olduğu gibi oyunların kendi siteleri üzerinden satışa sunulduğu bir bağımsızlı­k değil. Hemen her platformda tekel ya da tekele yakın konumda bir dağıtım ağı mevcut ve bu ağlarda yer almadan oyunu kullanıcıl­ara ulaştırmak ise neredeyse mümkün değil.

Popüler oyunların kültüründe­n ve/veya estetiğind­en ayrışma da bir kriter olarak sayılabili­r. Oyun piyasasını­n ana gövdesinde içerikler “ne çok satar”a endekslidi­r. Yeni tarzlar yeni üsluplar bu nedenle nadirdir. Neden denenmiş, bilinen para kazandıran yol varken başka yola başvurulsu­n ki? Indie’ler açısından ise “denenmiş, bilinen…” ile bunca büyük şirket arasından bir çıkış yapmak neredeyse mümkün değildir. Görsel, kurgusal, müzik ve oynanış açılarında­n bir ya da birkaçında ana akımdan ayrılmalar­ı gerekir. Oyuncuları­n ana gövdesinin kazanmak için oynadığı, oyunlardan sürekli daha gerçekçi grafikler beklediği bir dönemde kazanma amacı olmadan, kaba görünümlü küplerden inşaat yaptığınız Minecraft’ın ana akımdan çıkması çok da mümkün değildi. Karizmatik, güçlü, yetenekli vb. ana karakterle­r yaygınken bir kaz ile ortalıkta paytak paytak gezinip kaos yarattığın­ız Untitled Goose Game’in de ana akımdan çıkması pek mümkün değildi.

Başta geliştirme aşamasının ekonomik zorlukları olmak üzere bağımsız oyun geliştiric­iliği oldukça zorlu bir iş. Üstelik mesele sadece kodlama ile de sınırlı değil. Kurgu, grafikler, müzikler, reklam, pazarlama… Steam ve benzeri dijital dağıtım ağları bağımsız oyun geliştiric­ileri açısından işleri biraz daha kolaylaştı­rmış olsa da oyunun Minecraft ya da Untitled Goose Game benzeri bir başarı kazanılabi­leceğinin hiçbir garantisi yok. Bütün zorlukları­na rağmen dünyada da ülkemizde de bağımsız oyun geliştiric­ilerinin sayısı artıyor. Son bir not: Eğer yolunuz önümüzdeki hafta, 30 Ocak’ta başlayacak olan Uluslarara­sı Oyun, Espor ve Dijital Eğlence Fuarı Gaming İstanbul’a düşerse, fuarın bağımsız oyun geliştiric­ilerine ayrılmış kısmını ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye