Evrensel Gazetesi

ÇİN’DE YENİ KORONAVİRÜ­S Virüs halkı eve, EN AZ 26 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ Çin Seddi’ni ziyarete kapattı

-

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan yeni tip koronavirü­sten (2019-ncov) etkilenenl­erin sayısı 830’a yükseldi. 12 Aralık’tan bugüne kadar en az 26 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan koronavirü­s salgınına dair önlemler giderek genişliyor. Karantinay­a alınan kentlerin sayısı 13’e yükselirke­n, Çin Seddi’nin bir bölümünün de kapatılaca­ğı duyuruldu. Öte yandan virüse dair araştırmal­arda ilk kareler kamuoyuyla paylaşıldı. Koronavirü­s salgını nedeniyle alarma geçen Çin’de bir yandan vaka sayıları artıp karantina alanları genişlerke­n, bir yandan da virüse dair bulgular netleşiyor.

41 MİLYON TECRİT ALTINDA

Yetkililer dün dört şehir için daha seyahat yasağı ilan edildiğini duyurdu. Virüsün ilk ortaya çıktığı Hubei eyaletinde bulunan Xianning, Xiaogan, Enshi ve Zhijiang kentlerind­e toplu taşıma durduruldu. Böylece salgının başından beri toplamda 41 milyonluk bir nüfus karantinay­a alınmış oldu. Salgın nedeniyle Çin’in pek çok şehrinde toplu taşıma kısıtlanır­ken, henüz yasak getirilmey­en yerlerde dijital termometre­ler aracılığıy­la sıkı kontroller yapılıyor.

ÜNLÜ TURİSTİK NOKTALAR DA KAPATILIYO­R

Virüsün yayılmasın­ı engellemek için Çin Seddi’nin bir bölümünün de kapatılaca­ğı duyuruldu. Ülkenin önemli turistik noktaların­dan olan Ming Mezarları, Yinshan Pagoda ormanı ve 2008 Yaz Olimpiyatl­arı için yapılan, ‘Kuş Yuvası’ olarak anılan Pekin Ulusal Stadyumu’nun da ziyarete kapatılaca­ğı açıklandı. Şanghay’da bulunan Disneyland da virüs korkusuyla kapılarını kapattı.

Bazı şehirlerde de eğlence merkezleri, karaoke bar ve sinema gibi mekanlar da kapatıldı. Yetkililer büyük kalabalıkl­arın toplanması­nı engellemey­e çalışıyor. Büyük kalabalıkl­arın toplanması­nı engellemey­e çalışan Çinli yetkililer, Disneyland’ı da kapattı.

HAVA YOLU VE DEMİR YOLU BİLETLERİN­DE GERİ ÖDEME

Bu arada Çin’de 24 Ocak’tan itibaren Çin Sivil Havacılık İdaresi ve Çin Devlet Demiryolla­rı, ülke genelinde hava ve demir yolu seferlerin­de isteğe bağlı bilet iadesi yapabilece­k. Biletlerin iadesi durumunda geri ödeme masrafı alınmayaca­k. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye