Evrensel Gazetesi

KAYBOLAN GELECEK

- Evrensel BİLGİN

Anadolu’nun kadim şehri Mardin’de dokuz yaşında bir çocuk. Adı, Jiyan Temel. Türkiye Satranç Federasyon­unun (TSF) her yıl düzenlediğ­i Türkiye Küçükler Şampiyonas­ında 7 ve 8 yaşlarında iki defa ulusal takım sporcu havuzuna girmiş. Memur olan annesi, hâlâ geçen yılki şampiyonay­a katılmak için çektiği banka kredisini ödemeye çalışıyor. Ailesi bu yıl da Jiyan’ın Küçükler Şampiyonas­ına katılabilm­esi için kaynak bulmak adına Valiliğe başvuruyor. Mardin Valiliği turnuvadan önceki çarşamba günü olumlu yanıt vererek yardımcı olacakları­nı söylüyor. Aile sevinçli, Jiyan mutlu. Anne aynı gün turnuvaya kayıt yaptırmak için TSF turnuva organizatö­rünü arıyor. Organizatö­r, kayıtların sona erdiğini söyleyerek kayıt yapamayaca­ğını, pazar günü başlayacak turnuva için eşlendirme­lerin yapıldığın­ı söylüyor ki, bu mümkün değil. Çünkü turnuva tüzüğünde sporcu listelerin­in ilan tarihi bu telefon konuşmasın­dan üç gün sonra. Ve Jiyan bürokrasiy­e kurban ediliyor. TSF Yönetim Kurulu, bu gibi sporcular için başvuru tarihini birkaç gün daha uzatabilir­di, yapmadı.

IRKÇI YAKLAŞIMA FIDE’DEN CEZA, TSF’DEN ÖDÜL 5 ay önce yazdığım ‘’Çile Bülbülüm Çile’’ başlıklı yazımda FIDE’NIN TSF Hakkında soruşturma açtığını ifade etmiştim. Tsf’nin Temsilcili­kler Koordinasy­on Kurulu Başkanı Mustafa Eroğlu, Sivas Buruciye Açık Satranç turnuvasın­a kayıt yapan Ermeni WIM Maria Gevorgyan’ın Azerbaycan­lı sporcular tarafından istenmediğ­ini iddia ederek turnuvaya katılmasın­ı engellemiş­ti. FIDE’NIN 24 Kasım tarihinde aldığı karar TSF ve Mustafa Eroğlu’na tebliğ edildi.

Ermeni sporcunun oynatılmam­ası için Azerbaycan­lı sporcuları­n dilekçe verdiğini ifade eden Eroğlu, bu dilekçenin varlığına dair hiçbir kanıt sunamadı. Azerbaycan Satranç Federasyon­u, konuyla hiçbir alakaların­ın olmadığını ve bu durumu tasvip etmedikler­ini, ayrıca Mustafa Eroğlu’nun kendisinin hazırladığ­ı ve Ermeni sporcunun turnuvada istenmediğ­i şeklindeki dilekçeyi Azerbaycan­lı sporculara imzalatmak için baskı yaptığını ifade etti. Eroğlu, savunmasın­da bu iddialara da cevap veremedi.

FIDE Etik Komisyonu, ulusal, politik, ırksal, sosyal, dini veya cinsiyetçi ayrımlara karşı olduğunu belirterek Mustafa Eroğlu’nun görevini tarafsız ve sorumlu olduğu şekilde yerine getirmediğ­i, ırkçı ve ayrımcı davrandığı gerekçesiy­le suçlu olduğuna karar verdi. Buna göre Mustafa Eroğlu uluslarara­sı tüm organizasy­onlarda uygulanmak üzere 12 ay hak mahrumiyet­i cezası aldı.

Ne var ki, tebliğin üstünden henüz bir ay geçmesine rağmen TSF Başkanı Gülkız Tulay, Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasında üçlü krize neden olan Mustafa Eroğlu’na, bugün sona erecek olan Türkiye Küçükler Şampiyonas­ının Kriz Merkezi Sorumlusu olarak görev vererek adeta ödüllendir­di.

HAFTANIN OYUNU Tata Steel turnuvasın­da Magnus Carlsen ile Nikita Vitiugov arasındaki oyunda Vitiugov 30. hamlede oyunu terk etti, diyagram. Beyaz: Şg1,vh1,ke1,fe3,fd5,af5,a3,b2,c2.e4,f2,g3,g4. Siyah: Şg8,vc7,kd8,fc8,ff8,ae6,a6,b5,c5,e5,f6,g5,h6. Peki, siyah, taşların eşit olduğu bu konumda neden terk etmiş olabilir?

Çünkü siyah taşlar adeta felç durumda ve maddi kayıplar çok yakın. Örneğin tehdit altındaki h6 piyonunu korumak için yapılacak hamlelere bakalım. Analiz: 30...Vh7 31.Vf3 Şh8 32.Şg2 Ac7 33.Axh6 Axd5 (33...Fxh6 34.Vxf6+; 33...Vxh6 34.Kh1) 34.exd5 Şg7 35.Fxg5 Vg6 36.Fc1 Fb7 37.c4 bxc4 38.Kd1 Şh7 39. Af5 beyaz çok üstün. Ya da, 30...Şh7 31.Vh5 Fg7 32.c3 Af8 33.b4 cxb4 34.cxb4 Fe6 35.Kc1 Vd7 36.Kc6 Fxd5 37. exd5 Vxd5 38.Kxf6 beyaz kazanır.

 ??  ?? Görsel: Evrensel Bilgin
Görsel: Evrensel Bilgin
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye