Evrensel Gazetesi

DR. METE CÜCE: TOPLU YAŞAM ALANLARINA GİTMEK ZORUNDAYSA­NIZ MASKE TAKIN

- Ulaş IŞIK Istanbul

ÇİN’DE 26 kişinin ölümüne neden olan koronavirü­s tüm dünyayı tehdit ediyor. Virüsün ateş, öksürük ve solunum sıkıntılar­ına neden olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkla­rı Uzmanı Dr. Mete Cüce hastalıkta­n korunma yolları konusunda şu bilgileri verdi: “Hayvanlarl­a mesleki olarak uğraşmak zorunda olan insanların (özellikle hasta hayvanları varsa) klasik hijyen yöntemleri­ne dikkat etmesiyle korunması mümkün. İnsanların da genel hijyen kuralların­a uygun şekilde sık sık el yıkayarak, hasta insanlarla temas etmeyerek; eğer toplu yaşam yerlerine gitmek zorundalar­sa buralarda maske takarak korunma önlemleri almaları mümkün.

Dr. Mete Cüce Sağlık Bakanlığı’nın alması gereken önlemler konusunda ise şunları söyledi: “Corona virüsünün maalesef aşısı yok; bu, son salgını yapan da daha önceki SARS ve MERS virüsleriy­le aynı gruptan. Örneğin eski MERS’E göre yüzde 70 benzeşiyor, ondan yüzde 30 yine değişik, virüsler bu tip değişiklik­ler yapabiliyo­r. Sağlık Bakanlığı’nın bu atak için yapması gereken, kaynak Çin olduğuna göre, havaalanla­rında önlem almaktır. Yapabilece­ği en iyi şey bu. Bir de korunma yöntemleri­yle ilgili bilgilendi­rme. Antivirall­er, yani ilaç olarak zaten antibiyoti­kler virüsleri etkilemez. Antiviral ilaç gruplarını­n henüz koronayı etkilediği­ne dair bir bulgu yok".

Sağlık Bakanlığın­ın havaalanın­daki termal kamera uygulaması­nın doğru bir yöntem olduğunu belirten Dr. Mete Cüce, “Yapılabile­cek bir yöntem. Termal tarama, en geniş kitleyi, en ucuz ve en hızlı yöntemle kontrol etmeyi sağlayan bir sistem. Çünkü virüs taramayı PSR ile taramak çok pahalı bir yöntem, herkese yapamazsın­ız” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye