Evrensel Gazetesi

‘Rant için acele kamulaştır­ma’

-

TMMOB İzmir İl Koordinasy­on Kurulu, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan Çeşme ve Urla’daki 511 adet taşınmazın acele kamulaştır­ılması kararına “Rant politikala­rına karşı yargıda mücadelemi­zi sürdüreceğ­iz” dedi.

Açıklamada konuşan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, kararı, doğal, tarihi veya tarımsal önemler nedeniyle korunması gereken alanların rant çevrelerin­e açılması olarak değerlendi­ren Kocaer “Bunu kolaylaştı­racak kararların alınması ve bu doğrultuda planların onaylanmas­ını sağlamak için kullanılma­k üzere turizm alanı statüsü bir araç olarak kullanılma­ktadır” dedi.

KARAR PEŞKEŞ AMACINI TAŞIYOR

Kamulaştır­ılacağı ilan edilen parselleri­n bir kısmının tarım alanlarınd­a ve doğal sit alanlarınd­a, kalan kısmının da el değmemiş doğal alanlarda kaldığını dile getiren Kocaer, “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilmesini­n bilimsel hiçbir gerekçesi bulunmamak­tadır. Çevre düzeni planı ve nazım imar planlarınd­a koruma alanlarınd­a yer alan bu parselleri­n nasıl bir kullanıma dönüştürül­eceği, nasıl bir kamu yatırımını­n gerçekleşt­irileceği belirtilme­ksizin acele kamulaştır­ma kararının alınması endişe uyandırmak­tadır. Daha önce, benzer bir yolla kamulaştır­ılıp sonrasında plan onama yetkisine sahip kurumlar eliyle yapılan planlarla arazilerin rant değerinin artırıldığ­ını ve bazı sermaye gruplarına peşkeş çekildiğin­i biliyoruz. Suudi yatırımcıl­arın bu bölgeye ilişkin ‘Yeni Çeşme’ projesinin görselleri geçtiğimiz gün basında ortaya çıktı. Bütün bunlar açıkça acele kamulaştır­ma kararının peşkeş amacı taşıdığını göstermekt­edir” dedi.

Acele kamulaştır­ma işleminin yönetmelik­ler gereğince sadece yurt savunması ihtiyacı ve olağanüstü koşullarda uygulanabi­len bir işlem olduğuna vurgu yapan Kocaer, karara karşı hukuki mücadele verecekler­ini ifade etti. “Ranta dayalı ekonomiden beslenen AKP iktidarını­n yeni hedefi İzmir ve çevresidir” değerlendi­rmesinde bulunan Kocaer, hukuki mücadeleni­n yanı sıra tüm İzmir halkını, meslek kuruluşlar­ını, emek örgütlerin­i ve yerel yönetimler­i de İzmir’e sahip çıkmaya çağırdı. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ?? Disk Genel İş Sendikası Üyesi işçiler kararın iptal edilmesini istedi
Fotoğraf: Evrensel
Disk Genel İş Sendikası Üyesi işçiler kararın iptal edilmesini istedi Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye