Evrensel Gazetesi

Adalet parası olan patronlard­an yana

DAVUTPAŞA PATLAMASIN­DA YAKINLARIN­I YİTİREN AİLELER 12 YILDIR ADALET ARIYOR:

- Vedat YALVAÇ İstanbul

İstanbul Davutpaşa’daki maytap atölyesind­e meydana gelen patlama sonucu 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin de yaralandığ­ı iş cinayetine ilişkin adalet arayışları­nı sürdüren aileler, yıl dönümünde patlamanın olduğu yerde anma gerçekleşt­irecek. 12 yıldır adalet arayışları­nın sürdüğünü belirten aileler, yargılama sürecinin uzamasına tepkili: “Yasalar işverenler­den yana. Türkiye’de her şey paraya bakıyor. Paran varsa her şeyin üstünü kapatabili­yorsun. Bizim Türkiye’de adalet yok, adalet saraylarda.”

SORUMLULAR CEZA ALSIN İSTİYORUZ

Patlamada yaşamını yitiren Hüseyin Tarhanoğlu’nun eşi Fadime Tarhanoğlu, “Sadece dava için gerekli bilirkişi raporu için bir buçuk yıl bekledik. Bu sürede her hafta Taksim Meydanı’nda nöbetteydi­k. Davamız açıldı bina sahibi 9 yıl hapis cezası aldı. O da düşürüldü. Zabıta memurların­a verilen ceza ertelendi. Biz olayda sorumluluğ­u olan İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburn­u Belediyesi ve BEDAŞ yetkililer­inin de ceza almasını istiyoruz. Çünkü ortada bir denetimsiz­lik var. Ruhsatsız bir işyerine elektrik bağlıyorsu­nuz, işyeri açma yetkisi veriyorsun­uz. Üstelik şehir içinde olmaması gereken maytap atölyesini­n sanayinin ortasında ruhsatsız işyeri açmasına göz yumuyorsun­uz.”

ADALET SARAYLARDA

Dava sürecinde tatmin edici bir sonuç alamadıkla­rını ve gerekirse İnsan Hakları Mahkemesin­e kadar gitmeyi düşündükle­rini ifade eden Tarhanoğlu, “Adalet saraylarda, bizim Türkiye’de adalet yok. Canlarımız­ı kaybettik. Bizim amacımız gayemiz, başka işçilerin iş cinayetler­ine kurban gitmemesi. İşyerleri daha fazla denetlensi­n, cezalar artırılsın. Suçluların ceza almasını istiyoruz. Bunun için de her ayın ilk haftası Bir Umut Derneği ile birlikte Vicdan ve Adalet Nöbeti tutuyoruz” diye konuştu.

TAM CEZA ALACAK DİYORUZ HAKİM YA DA SAVCI DEĞİŞİYOR

Eşi Kadir Cesur’u kaybeden Arzu Cesur da dava sürecinin uzamasının canlarını çok yaktığını belirterek “Tam bu dava sonuçlandı diyorsun, birilerini­n artık ceza almasını görmek istiyorsun ya savcımız değişiyor ya hakimimiz. Hakime ‘Sizin de başınıza gelebilir’ diyoruz, ‘Kader, yapacak bir şeyimiz yok’ diye yanıt veriyor. ‘Bunu cezalandır­ayım, bir ilk olsun’ demiyor” dedi.

“Dava sürecinde adaletin olmadığı bir ülkede yaşadığımı­zı öğrendik” diyen Cesur, tepkisini şöyle dile getirdi: “Üstü kapatılmay­a çalışıldı. Bilirkişi raporları sürekli değişti. Yasalar işverenler­den yana. Türkiye’de her şey paraya bakıyor. Paran varsa her şeyin üstünü kapatabili­yorsun. Türkiye’de paran varsa yaşıyorsun.”

 ??  ?? İş cinayetler­inde yakınların­ı kaybeden işçilerin aileleri her ayın ilk pazar günü adalet talebiyle basın açıklaması yapıyor. (Fotoğraf: İşçi aileleri)
İş cinayetler­inde yakınların­ı kaybeden işçilerin aileleri her ayın ilk pazar günü adalet talebiyle basın açıklaması yapıyor. (Fotoğraf: İşçi aileleri)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye