Evrensel Gazetesi

DENETİMLER YAPILSAYDI İŞ CİNAYETİ OLMAYACAKT­I

-

DAVAYI takip eden 10’a yakın avukattan biri olan Özlem Özkan, yakınların­ı kaybeden ailelerin en başından beri davaya sahip çıktıkları­nı dile getirdi.

Davutpaşa davasının Türkiye’de literatüre iş cinayeti olarak geçen ilk dava olduğunu söyleyen Özkan, davaya ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Bu yargılama sürecinde İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburn­u Belediyesi ve BEDAŞ sorumlu olarak hem idari davalarda hem de ceza dosyasında ilk bilirkişi raporunda tespit edilen sorumlu kurumlar. Bunlardan birisi dahi görevini gerektiği gibi yerine getirmiş olsaydı, denetim sorumluluğ­unu yerine getirmiş olsaydı bu iş cinayeti gerçekleşm­eyecekti. Biz hep bunun üzerinde durduk ve özellikle verilecek cezaların, yargılama sürecinin etkin ve hızlı yürütülmes­inin bundan sonra benzer şekilde olabilecek iş cinayetler­ini engelleyeb­ileceğinin, gösterilme­si gereken dikkat ve özen sürecinin hem devlet açısından hem de işverenler açısından artıracağı­nın altını çizdik. Ancak ne yazık ki hem yargılama süreci çok uzun sürdü, etkin bir yargılama yapılmadı ve nihayetind­e de açıkçası adeta cezasızlık­la sonuçlanan bir süreç yaşandı. Zeytinburn­u Belediyesi Zabıta Müdürlüğü çalışanlar­ına verilen ihmal cezaları da hükmün geri bırakılmas­ıyla sonuçlandı. Ancak biz Anayasa Mahkemesin­e başvuru gerçekleşt­irdik ceza mahkemesi kararından sonra. Şimdi Anayasa Mahkemesin­in sonuçların­ı bekliyoruz.”

YARGILAMA SÜRECİ TIKALI

“Burada tıkalı olan yer yargılama süreci” diye Özkan şöyle konuştu: “Yargılama boyunca tüm bu işlemlerin, sürecin yani yargılanma­sı gereken devlet memurların­ın dahi uzun bir süre yargılanma­sının geciktiril­diğini gördük. Örneğin İstanbul Valiliği yargılama yapılmasın­a izin vermiyordu. Türkiye’de bu bir gerçeklik; yargılama süreçleri çok uzun, etkin ve gerçekçi bir yargılama yapılmıyor. Çünkü tüm bu ihmallerin göz göre yaşandığı, yani hem devletin gereken önlemleri, yetkili kurum ve kuruluşlar­ıyla birlikte almadığını biraz daha gözler önüne sermiş olan bir dava süreciydi açıkçası.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye