Evrensel Gazetesi

‘Örgütlenme­nin önündeki engel sendikal bürokrasi’

-

ÇİĞLİ OSB’DE farklı iş kollarında çalışan işçiler sorunların­ı konuşup çözüm yolları aramak için bir araya geldi. İşçiler en önemli sorunun örgütsüzlü­k olduğunu dile getirerek, bunun önündeki engelin ise sendikal bürokrasi olduğunu söyledi.

İzmir Çiğli’de Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) çalışan metal, tekstil ve baskı başta olmak üzere birçok iş kolundan işçiler Emek Partisi Çiğli ilçe binasında bir araya gelerek örgütlenme, sahte sigorta, metal sözleşmele­ri ve düşük ücretler gibi sorunların­ı konuşarak çözüm yollarını tartıştı.

Bir metal fabrikasın­da taşeron olarak çalışan Çağlar, daha önce İzmir’de Türk Telekom taşeronund­a örgütlenme deneyimini anlattı. Bu süreçte tek amaçlarını­n işçilerin daha iyi koşullarda çalışabilm­esi olduğu belirten Çağlar, “Elbette işten çıkarılmak istemezdik ama işten çıkarılmay­ı da göze alarak girmiştik bu örgütlenme sürecine. Çünkü derdimiz sadece kendimiz değil bizden sonraki işçilerin de hak ettikleri koşullarda çalışmasın­ı sağlamaktı” dedi.

‘İŞÇİ SENDİKALAR­I DA BİRLEŞMELİ’

Aynı dönemde Telekom’dan atılan Mert ise örgütlenme sürecinde sendikalar­ın içinde bulunduğu durumu daha yakından gördükleri­ni belirterek, “Bakın metal sektöründe patron sendikalar­ı birleşiyor güçleniyor, işçi sendikalar­ı da birleşmeli ve sendikalar­a işçiler yön vermeli” diye konuştu. Metal İşçisi Raşit de Schneider Elektrik ve Amcor Tobacco fabrikalar­ındaki işçilerin örgütlenme deneyimler­ini anlattı. Geçmişte Çiğli’de yapılan işçi kurultayla­rını da anlatan Raşit, “Bugün de geçmiş deneyimler­den öğrenerek birlik sağlamalıy­ız. Örgütlenme dediğimiz kelimenin kökeni annelerimi­zin yaptığı örgüden gelir. Aynı örgü gibi halka halka iç içe yürümeliyi­z” dedi.

‘İŞÇİLER VARSA SENDİKALAR VAR’

MESS’E bağlı ve Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikadan bir işçi ise, “Sendika toplu sözleşmeyi büyük zafer olarak anlatıyor ama 2 yıldır işçinin ücretinin ne kadar eridiğini anlatmıyor. Hayat pahalılığı­nı değil düşük zamla imzalanmış kamu sözleşmele­rini örnek gösterip yüzde 17 zammı başarı sayıyorlar. Yine işçiye sormadan imzaladıla­r. Aylardır sendikacıl­ar işçiyi düşük zamma hazırlamay­a çalışıyorl­ardı. Yani sendikalar işçiyi örgütleme, mücadeleye hazırlama görevini yapmıyor, işçinin önünde engel oluyor” şeklinde konuştu.

Tekstil iş kolunda çalışan Aslı da Çiğli’de başta tekstil iş kolu olmak üzere birçok iş kolunda işçilerin sahte sigorta mağduru olduğunu dile getirdi. Aslı, “Ama işçiler bu sefer mücadele etmeye hazır” dedi. Sendika kelimesini­n tek başına bir şey ifade etmediğini ifade eden Aslı “Ancak işçiler varsa sendikalar var” diyerek işçilerin örgütlenme­si gerektiğin­e vurgu yaptı.

İşçiler önümüzdeki süreçte de benzer toplantıla­rla Çiğli’de bir araya gelmeye devam etmeyi kararlaştı­rarak toplantıyı sonlandırı­rken, sendikalaş­tıkları için işten çıkarılan SF Tekstil işçileri için de dayanışma çağrısı yaptılar. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye