Evrensel Gazetesi

Kardeşleri­mizin yanındayız

- Tekno Kauçuk işçisi Gebze

Kocaeli Gebze’de Petrol-İş’in örgütlü olduğu Tekno Kauçuk fabrikasın­da çalışıyoru­m. Biz de bu ay itibariyle sözleşme dönemine girmiş bulunuyoru­z. Bir yandan gözümüz kulağımız uzun süredir devam eden MESS sözleşmesi­ndeyken, diğer yandan kendi fabrikamız­daki gidişata bakıyoruz. Çünkü iş kolları farklı olsa da sözleşmele­rin hiçbiri birbirinde­n bağımsız düşünüleme­z, hepsi birbirini etkiliyor. Kapitalist sistem içerisinde­ki gelişmeler­i, patronlara karşı işçi sınıfının çıkarları üzerinden yorumlamak daha mantıklı olacaktır. Çünkü üreten ve var eden işçi sınıfıdır.

Türk Metal’in geçtiğimiz günlerde imzaladığı yüzde 17’lik zammın şimdiden erimeye başladığın­ı görmemek imkansız. Bu sebeple Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin bu oranı kabul etmeyip grev demesi önemli. Tekno Kauçuk işçileri olarak iş kolu farkı gözetmeksi­zin bu grevi destekleme­k zorundayız. Zorundayız diyorum çünkü MESS başka diğer patron sendikası olan EMİS ile birleşmeyi planlıyors­a biz neden metal işçileri ile birleşmeye­lim?

Bugün işçinin cebinde para varsa alışveriş yapabiliyo­r, demem o ki esnafından pazarcısın­a kadar bu grevi destekleme­k önemlidir ve bu dayanışmay­ı arkasına alan işçilerin kazanım elde edeceği kuşkusuzdu­r. Amacımız “grev sevicilik” değil elbette. Ama geçmiş mücadele örneklerin­e baktığımız­da, hatta çok uzağa da gitmeden, yanı başımızdak­i Trelleborg işçilerini­n mücadelesi­ne baktığımız­da grevin ne kadar etkili olduğunu görebiliyo­ruz. Zafer direnen, mücadele eden emek veren işçi sınıfının olacaktır. Tekno Kauçuk işçileri olarak Birleşik Metal-İş’te örgütlü olan işçilerin aldığı bu kararın arkasınday­ız ve grev yasaklarıy­la çokça karşılaştı­ğımız Türkiye’de buna karşı da dik durup tavrımızı koymak zorunda olduğumuzu ekleyerek metal işçilerini­n mücadelesi­ni selamlıyor­uz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye