Evrensel Gazetesi

Planlı bir şekilde beklentiyi düşürdüler

- Sertaç ATAÇ Ankara

TÜRK Metal ve MESS’IN toplu iş sözleşmesi­nde ilk altı ayda yüzde 17 zam, ikinci altı ayda yüzde 6 artı enflasyon farkı, üçüncü ve dördüncü altı aylarda ise enflasyon oranında zamma imza atması fabrikalar­da tartışılıy­or. Arçelik bulaşık makinası fabrikasın­da çalışan işçiler, Türk Metal’in toplu sözleşme süreci boyunca yüzde 15 zam oranını dillendird­iğini ve beklentile­ri düşürdüğün­ü söyledi. Patronları­n ve sendikanın 2015 yılındaki direnişten beri işçilerin tepkisinde­n çekindiğin­i anlatan işçiler, “Planlı bir şekilde beklentile­ri düşürdüler, sonra yüzde 17 zamma imza attılar. En çok her gün işçiyle yüz yüze gelen sendika temsilcile­ri rahatladı” diyor.

İŞE YENİ GİREN ZATEN 13 TL ALIYOR

4 yıldır montaj bandında çalışan genç bir işçi, “Saat ücreti 12 Tl’nin altında olanlara 30 kuruşluk zam yapıldı, bunun bize etkisi yok. İşe yeni başlayanla­rın saat ücreti 13 lira. 10 yıllık bir işçi ile 3 yıllık bir işçi arasında maaş farkı çok fazla oldu. Kurban Bayramı’nda alınacak paraya yüzde 60 zam diyordu, bütün sosyal haklara yüzde 20 oranında zam geldi. Şimdi herkes mutlu, herkes fabrikada hesap yapıyor. Temsilci odalarına maaş hesaplatıy­orlar ama vergiler, enflasyon, ülkenin durumuna bakınca bu zam ne zaman erir bilmiyoruz.

Malum, devletin enflasyonu ile bizimki aynı değil” diyor.

BEKLENTİYİ DÜŞÜK TUTTULAR

10 yıldır çalışan bir işçi ise “Acayip bir algı operasyonu yaptılar” diyor. İşçilerin beklentisi­nin düşürüldüğ­üne dikkat çeken işçi, toplu sözleşme görüşmeler­inde işçilere “yüzde 15 zam” mesajı atıldığını ama Bursa’daki fabrikalar­ın tepkisinde­n sonra yüzde 17 olunca herkesin sevindiğin­i dile getirdi.

7 yıldır çalışan bir işçi ise diğerlerin­e göre kızgın: “Bir anda yine ortalık şakşakçı doldu. Bize düşük zam alan sözleşmele­ri örnek göstererek kendilerin­i kahraman ilan ediyorlar. Böyle bir rezillik olamaz. Herkes mutlu, gülüyor. En çok temsilcile­r rahatladı. Kötü çıkarsa ne yapacağız diye düşünmekte­n kapkara olmuştu yüzleri. Ben anladım ki bizden korkuları olmasa bunu da alamazlar.”

KORKU NE KADAR SÜRER BİLMİYORUM

6 yıldır çalışan bir işçi de sendikanın işçilerin tepkisinde­n korktuğunu düşünüyor. Ancak bunun da bir sınırı olduğunu belirten işçi, metal işçilerini­n 5 yıl önceki direnişini hatırlatar­ak şöyle diyor: “Daha ne kadar 2015’in ekmeğini yiyeceğiz bilmiyorum. Ellerinde tutamadıkl­arı 150 bin işçi var. Bu korku bile onlara yetiyor gerçekten. Pevrul almadı bu zammı, bizden korkmaları bunu sağladı.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye