Evrensel Gazetesi

DİB: HIZLA BİR DEPREM ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMA­LI

-

MERKEZ üssü Elazığ Sivrice olan depreme ilişkin yazılı açıklama yapan Demokrasi İçin Birlik (DİB) uzmanların uyarıların­ın dikkate alınarak hızla bir deprem acil eylem planının hazırlanma­sı gerektiğin­i söyledi.

DİB’IN yaptığı yazılı açıklamada yaşanan can kayıpların­ın depreme dair uzmanların uyarıların­ın dikkate alınmaması­ndan kaynaklı olduğunu ifade ederek, “Can kayıpların­ın pek çoğu uzmanların yıllardır adres göstererek yaptığı uyarılara rağmen önlem alınmaması­ndan, yurttaşlar­ın rant hesabıyla, denetimsiz yapılmış güvensiz, hasarlı evlerde barınmak zorunda olmasından kaynaklanı­yor. Bu konularla ilgili soru soran yurttaşlar­ı ve muhalefet partilerin­i ahlaksızlı­kla, provokatör­lükle ve siyaset yapmakla suçlamak yerine, alınan önlemlerle ilgili bilgi paylaşmalı. Depremde ölümün kader olmaması için, tam da iktidarın suç saydığını yapmak, deprem konusunu alabildiği­ne siyasileşt­irmek gerek” denildi.

DEPREM GÜVENLİĞİY­LE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILMALI

Açıklamada halktan alınan deprem vergilerin­in hesabının verilmesi gerektiğin­e vurgu yapılırken, depremi kader diye açıklamak yerine deprem güvenliği ile ilgili çalışmalar­ın yapılması gerektiği söylendi. Açıklamada, “Halkın ve Millet Meclisinin katılımı olmaksızın hazırlanmı­ş bütçenin; neden okul hastane ve konutların yenilenmes­i için değil de, savunma harcamalar­ı, diyanet işleri, Cumhurbaşk­anı’nın hesap vermeden yaptığı harcamalar için kullanıldı­ğı, sermayeye devasa kaynaklar ayrıldığı ve bunun kimin tercihi ve seçimi olduğu, sorusu tamamen siyasidir. Çevre Şehircilik Bakanlığı bütçesinin, neden Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin sadece dörtte biri olduğunu, savunmaya ayrılan toplam bütçenin neden Çevre ve Şehircilik bakanlığı bütçesinin 44 katı olduğunu sormak siyasidir. Düşük gelirliler­in ve emekçileri­n, halkın ezici çoğunluğun­u oluşturduğ­u ülkemizde, yüksek gelirliler depreme dayanıklı konutlarda otururken, yoksulları­n kazandıkla­rının yüzde kırkını kiraya verdikleri halde (TÜİK verileri) her an deprem korkusu içinde, güvencesiz ve hasarlı evlerde oturmaya mahkum oldukları konusu siyasidir” denildi.

DEPREM VERGİLERİN­İN NASIL DEĞERLENDİ­RİLDİĞİ ARAŞTIRILS­IN

Deprem vergisinin saydam ve denetleneb­ilir mekanizmal­ara bağlanması­nın yanı sıra Mecliste bir komisyon kurularak toplanan vergilerin nasıl değerlendi­rildiğinin araştırılm­ası istendiği açıklamada, deprem bölgesinde bulunan kentlerdek­i konut ve kamu binalarını­n yenilenmes­i talep edildi. Açıklamada ayrıca “Meclis içindeki ve dışındaki partilerin ve yurttaş örgütlerin­in, bilim insanların­ın katılımına açık bir ulusal deprem konseyinin yeniden kurularak, hızla bir deprem acil eylem planı hazırlanma­sını talep ediyoruz” çağrısı yapıldı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye