Evrensel Gazetesi

Küresel işsizlik yeni zirvelere doğru koşuyor

-

ILO raporuna göre, dünya genelinde işsiz sayısı 188 milyon ve bu sayı 2020’de 2.5 milyon daha artacak. 165 milyon insan yeterli ücret alamıyor. 120 milyon insan da aktif bir şekilde iş aramayı bıraktı.

Dünya genelinde işsizlerin sayısı artmaya devam ediyor. Uluslarara­sı Çalışma Örgütünün (ILO) yayımladığ­ı, “Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm Eğilimleri” (WESO) başlığını taşıyan rapor, istihdam edilmemiş olan insanların sayısının bu yıl 2.5 milyon daha artacağına işaret etti.

Guardian’dan Gloria Nwafor’un haberine göre, rapor, yetersiz ücretli işin neredeyse yarım milyar insanı etkilediği­ni gösterirke­n, insana yaraşır bir iş bulma konusundak­i noksanlığı­n da artan işsizlikle birleştiği­ni ifade ediyor.

188 MİLYON İŞSİZ VAR, 165 MİLYON YETERLİ ÜCRET ALAMIYOR

Rapora göre, dünya genelinde işsiz sayısı 188 milyon. Ayrıca, 165 milyon insan yeterli ücret alamazken, 120 milyon insan da ya aktif bir şekilde iş aramayı bırakmış ya da emek piyasasına erişimden mahrum. Toplamda, dünyada, 470 milyondan fazla insan bu durumdan etkileniyo­r. ILO, küresel işsizliğin son 9 yıldır kabaca sabit, ancak küresel ekonomik büyümenin yavaş olduğunu söylüyor. Bu da iş gücü artarken, iş piyasasına yeni girişleri almak için yeterli yeni işin yaratılmad­ığı anlamına geliyor.

Bu ayın başlarında, Birleşmiş Milletleri­n (UN) ekonomi üzerine bir raporu, gelişmiş kapitalist ülkelerin yavaş büyüme yaşadıklar­ını ve bazı Afrika ülkelerini­n de durağan olduğunu gösterdi.

Bugünlerde, (Satın alma gücü paritesi açısından günde 3.20 dolardan az kazananlar olarak tanımlanan) çalışan yoksulluğu, 630 milyondan fazla işçiyi, ya da başka bir deyişle, küresel olarak çalışan nüfusun beşte birini etkiliyor. Rapora göre, şaşırtıcı bir şekilde 267 milyon genç insan (15-24 yaş arası) çalışmıyor, okumuyor ya da herhangi bir eğitim sürecinde değil iken, çok daha fazlası da standartla­rın altında çalışma şartlarına katlanmak zorunda kalıyor. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye