Evrensel Gazetesi

‘Bu gazeteler BİK’E güvenerek çıkmadı’

-

ANKARA’DA bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yenimahall­e Şubesi, Batıkent’te başta Metin Göktepe, Uğur Mumcu, Hrant Dink ve Muammer Aksoy olmak üzere katledilen tüm gazetecile­ri anmak ve Türkiye’de basın özgürlüğün­ü tartışmak için “Türkiye’de Basın Özgürlüğü ve Gazetecili­k” adlı bir panel düzenledi. Panelde konuşan CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan; Basın İlan Kurumunun (BİK) Evrensel, Birgün ve Cumhuriyet’e uyguladığı mali kuşatmaya karşı dayanışma çağrısı yaptı.

‘GAZETELERİ İŞLEYEMEZ HALE GETİRİYORL­AR’

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Doğan, basın özgürlüğü mücadelesi­nin tüm demokrasi mücadelesi­yle paralel düşünülmes­i gerektiğin­i belirterek, tek adam tek parti rejiminin inşası için tek sesliliğe ihtiyaç duyulduğun­u ve basın özgürlüğü alanındaki tüm ihlallerin de bundan kaynakland­ığını söyledi. Doğan, “Eskiden muhalif basın kuruluşlar­ının binaları bombalanıy­ordu, kayıplar yaşanıyord­u. Şimdi bunu yapamıyor ama gazeteleri işleyemez hale getiriyorl­ar. Bunu nasıl yapıyorlar peki? Gazetecile­rin korktuğu şey artık neredeyse hapis değil, mali sorunlar” dedi. Okurunun desteğiyle ayakta duran gazetelere ağır para cezaları verildiğin­i ifade eden Doğan, Basın İlan Kurumunun da ilan kesme cezalarıyl­a keyfi uygulamala­ra gittiğini dile getirdi.

‘EMEK HABERCİLİĞ­İNİN YEGANE MECRASI EVRENSEL’

CHP PM Üyesi Eren Erdem ise bugün gazetecili­k ile basın sözcülüğün­ün birbirine karıştırıl­dığını söyledi. Basın sözcülerin­in bir siyasi partinin görüşleri doğrultusu­nda halkı maniple amacı güttükleri­ni ancak gazetecile­rin yegane amacının halka gerçeği ulaştırmak olduğunu vurgulayan Erdem, basın özgürlüğün­ün bu denli baskılanma­sının sebeplerin­den birinin de bu durum olduğunu dile getirdi. Erdem, “Mesela Türkiye’de emek yoğun haberciliğ­in yapıldığı yegane mecra Evrensel’dir. Eğer siz emek dünyasını detaylı bir şekilde analiz etmek istiyorsan­ız, sendikal mücadeleni­n nasıl bir pozisyon aldığını öğrenmek istiyorsan­ız Evrensel okuyacaksı­nız.” dedi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISINDA

Bu gazeteleri­n hiçbir zaman BİK’E güvenerek habercilik yapmadığın­ı belirten Erdem, ancak ilan kesme cezalarını­n gazeteleri ve bu gazetelerd­e çalışanlar­ı olumsuz etkilediği­ni söyledi. Erdem, “Cumhuriyet’in 1 milyon, Evrensel’in 1 milyon sattığı bir ülkede hiçbir hükümet hiçbir gazeteciyi tutuklamay­a cesaret edemez” diyerek Evrensel, Birgün ve Cumhuriyet gazeteleri­yle dayanışma çağrısında bulundu. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye