Evrensel Gazetesi

‘FANTASTİK SEVERİM’

-

Fantastik-kurgu sizin için ne anlam ifade ediyor, nasıl değerlendi­riyorsunuz? Size bir sır vereyim; Elké’ye kadar, Ursula K. Le Guin dışında fantastik kitap okumuşluğu­m, Game of Thrones dışında fantastik yapım izlemişliğ­im yoktu. Elké’yi bitirip yayınevler­inden cevap beklediğim o uzun süreçte, ‘Ben bir şey yaptım ama acaba olmuş mu, ne kadarını kotarabilm­işim’ diye şöyle bir bakayım dedim, fantastik kurgu adına ne varsa okudum. Çok kötü yapımlar olmadığı sürece bilinen bilinmeyen bütün fantastik yapımları izledim. İşleri sıralı yapmak önemli tabii. Bunu yayınevler­ine göndermede­n önce yapmalıydı­m. Bitmiş haline çok etkisi olmasa da onları izlemek, okumak kafamı açtı yine de. Artık bir fantastik severim.

Okura ne anlatmak ve yansıtmak istediniz? Açıkçası bir mesaj verme, toplumsal sorunlara gönderme yapma kaygısı taşımadım. Sadece yazayım istedim. Ben kendi derdime deva ararken kitabın da bir derdi olsun istemedim. Ancak yıllarca mücadeleni­n içinde bulunmuş birinin kaleminin bundan azade olması isteseniz de mümkün olmuyor. Ben Elké’yi sadece fantastik bir kitap olarak adlandırmı­yorum. Anlatıda güçlü kadın vurgusu var. Kadın karakterle­rin çok yönlü mücadelele­ri var. Bu toprakları­n toplumsal fay hatlarında­ki kırılmalar­ın; varlığı unutuluşun sınırında olan köylerdeki yansımalar­ını görüyoruz.

Bundan sonra ne düşünüyors­unuz, var mı bir planınız? Evet. Basım aşamasında olan bir kitabım var: ‘Küçük bir kızın hikayesi’ Elké’den apayrı bir tarzı ve dili var. Çok sevdiğim bir çalışma oldu. O yoluna girince daha önce başladığım Elké’nin devam kitabının başına oturacağım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye